De 9 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een pup

Krijg je binnenkort een puppy? Of heb je net een pup in huis en is het lastiger dan je dacht? Lees dan dit blog om er zeker van te zijn dat je deze fouten niet maakt bij je hond!

Je vindt het leuk om met je handen met je puppy te spelen!

 Laat dit nooit toe, je hond leert hierdoor dat het normaal is zijn tanden op mensenhuid te gebruiken. Eerst is dit misschien schattig maar als je wil voorkomen dat je hond ooit iemand zal bijten is het verstandig nooit je pup of hond -al is het speels- in je handen te laten bijten!

 Wat je wel kan doen is een handpop gebruiken of je handen in een dik deken steken en zo je hond indirect wel in je handen laten bijten! Zo speel je wel zelf met je hond maar zal hij toch niet in jou bijten!

 Ben je je pup aan het aaien en bijt hij dan in je handen? Trek dan niet terug maar bevries (ontspannen)je handen en kijk niet meer naar je pup tot deze stopt met in je handen bijten en ga dan weer verder met aaien. Gaat je hond te ver, loop dan weg. Je kan ook even kort “au” gillen als je pup je bijt!

Je gaat naar buiten om je puppy te laten plassen en nadat je pup dit gedaan heeft ga je meteen weer naar binnen!

 Dit is niet zo verstandig want er kunnen hierdoor twee dingen gebeuren. Je pup wil langer buiten blijven dus gaat het plassen uitstellen om maar langer buiten te zijn. Of je pup vindt het buiten spannend en zal dus zo snel mogelijk plassen om maar snel weer naar binnen te mogen.

 Het is dus slim om nadat je pup zijn behoefte gedaan heeft nog een heel klein stukje te lopen!

Je puppy springt op en je zegt: “neee niet springen” en je duwt hem weg.

 Door dit te doen bevestig je alleen maar zijn gedrag. Door tegen hem te praten, naar hem te kijken en hem ook nog eens aan te raken geef je je pup alleen maar bevestiging voor het springen. Je pup springt tegen je op om in je gezicht te kunnen likken (als teken van deemoedigheid). Hier kan je pup uiteraard niet bij dus springt hij op om zo dichtbij mogelijk te komen!

 Je kan beter voorkomen dat je pup springt door al door je knieën te gaan voor hij kan springen. Als je te laat bent en je pup springt toch, besteed dan helemaal geen aandacht daar aan. Niet naar je pup kijken, niks tegen je pup zeggen en hem niet aanraken.

 Daarnaast is het verstandig het echt te gaan oefenenen. Zodat je pup leert dat laag blijven veel leuker is dan springen. (binnenkort kan je lezen hoe je dit doet)

Tijdens het trainen gebruik je altijd hetzelfde soort snoep.

 Wissel tijdens het trainen eens van beloning. Beloon soms met een speeltje en met verschillende soorten snoepjes en brokjes. Zo blijft trainen leuker en uitdagender voor je puppy!

Je gaat niet vaak genoeg naar buiten en je pup plast regelmatig in huis!

 Een ongelukje hoort erbij. Maar vaak is het te voorkomen. De momenten waarop je pup sowieso moet plassen zijn:

  • Na het slapen
  • Na het eten en drinken
  • Na het spelen
  • En een paar keer ‘s nachts

Door de voorkomen dat je pup ongelukjes heeft is je pup het snelste zindelijk te maken.

 

Je wordt boos of geïrriteerd want je pup heeft toch wéér in huis geplast.

 Boos worden heeft totaal geen zin. Je hebt nu eenmaal voor een pup gekozen en het zindelijk maken hoort erbij. Bij de ene pup gaat dit sneller dan bij de andere. Kortom… Heb geduld!!!

 

Je bent de hele dag achter je pup aan aan het lopen om te zorgen dat hij niks sloopt.

 Als je dat doet ben je hem eigenlijk de hele dag op het verkeerde moment aandacht aan het geven. Je pup zal snel leren dat hij aandacht krijgt als hij iets stouts doet. Al is dit negatieve aandacht, het is beter dan niks.

 Zorg dus dat je veel leuke momenten met je pup doorbrengt zodat je pup leert dat hij gewoon aandacht krijgt en hij hier niet perse iets stouts voor moet ondernemen.

 

“Beloon wat je wél wil in plaats van te straffen wat je niet wil!”

 

 Je vergeet te belonen als je pup iets goed doet omdat dat niet storend is.

 Je kan beter de hele dag achter je pup aan gaan lopen om elke keer te belonen wanneer hij iets doet wat je wel wil ;). Nee, dat is natuurlijk overdreven maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel. Zie je je pup rustig naar zijn plaats lopen om rustig te gaan liggen, loop dan even naar hem toe en spreek hem wat bemoedigende woorden toe. Aai hem eventueel even of geef zelfs wat lekkers. Doe dit niet opgewonden want dan is uw pup natuurlijk meteen weer wakker en druk!

 

Eerst was het wel gezellig op de bank maar nu wordt de hond wel erg groot!

Bedenk goed van te voren wat wel en niet mag! Door duidelijk en voorspelbaar te zijn wordt de wereld een veilige plek voor uw hond. Zorg ook dat het hele gezin de regels voor de hond kent zodat de hond niet in de war raakt. Je kan beter eerst dingen niet toelaten en later eventueel wel dan andersom. Maar nog beter is het als het altijd hetzelfde blijft vanaf het begin. 

Het mooie is dat een hond  je elke dag weer een nieuwe kans geeft! Dus herken je jezelf in dit artikel? Niet getreurd. Gewoon vanaf nu weer positief van start gaan 🙂

Bied jij je hond voldoende kauw-momenten aan?

Bied jij je hond voldoende kauw-momenten aan?

Kauwen is heel natuurlijk gedrag voor honden en heeft enorm veel voordelen voor hun fysieke en mentale welzijn.  Het belang van kauwen moeten we niet onderschatten als het gaat om het geluk en de gezondheid van jouw hond.  Wel is het belangrijk dat je wanneer je jouw...

read more
Waarmee kan je je hond nou echt goed belonen?

Waarmee kan je je hond nou echt goed belonen?

Wordt mijn hond niet veel te dik als ik hem alsmaar met snoepjes beloon? En is het niet heel ongezond om je hond veel te belonen? Twee vragen die ik vaak krijg! En het antwoord hangt helemaal af van waarmee je je hond precies beloont! Wanneer jij gezonde beloningen...

read more
“Mijn hond heeft ZOVEEL aandacht nodig”

“Mijn hond heeft ZOVEEL aandacht nodig”

Vraagt jouw hond veel aandacht? Soms zit je er misschien echt niet op te wachten maar….. Draai het eens om: mijn hond GEEFT mij zoveel aandacht!    Hoe mooi is dat!!!   Er moet natuurlijk een balans zijn maar soms kan het zo waardevol zijn je gedachten om te...

read more
Verbinding heb je niet zomaar

Verbinding heb je niet zomaar

Verbinding heb je niet zomaar Succesvol op een welzijnsgerichte manier met je hond aan de slag gaan, kan bijna niet wanneer er geen verbinding is.  Je kunt dit vergelijken met het voeren van een telefoongesprek in een tunnel met zwak bereik of zelfs helemaal geen...

read more
Boodschap van de Hond aan de Mens – Spelen!

Boodschap van de Hond aan de Mens – Spelen!

Spelen kan ook betekenen ‘erop uit gaan’, samen dingen ondernemen, in contact met elkaar, samen zijn, wat het dan ook is! Ook dat is spelen. Het serieuze loslaten en in beweging komen met een lach op je gezicht!
Wauw, het is zoooo duidelijk te voelen ineens!
De hond wil Spelen!

read more
Dierbare herinnering

Dierbare herinnering

Je foto mooi afdrukken? promotiemateriaal nodig? Op de site van drukwerknodig kun je van alles kiezen, zowel particulier als bedrijfsmatig is het een super handige site met veel mogelijkheden. Als je iets niet begrijpt staan ze je snel en vriendelijk bij. Ik heb een hele prettige ervaring gehad en ben ook nog eens helemaal blij met het resultaat wat snel geleverd werd.

read more
Leuke fotoprints van je hond

Leuke fotoprints van je hond

Als hondeneigenaar hebben we (volgens mij) allemaal eindeloos veel foto’s van onze allerliefste maatjes. Mooie, schattige, grappige foto’s noem maar op!

Leuk al die foto’s van onze beste maatjes, maar uiteindelijk kijken we er al snel niet zo vaak meer naar en staan ze maar op een van onze apparaten.

read more
Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Vaak krijg ik de vraag van mensen, hoe komt het dat mijn hond naar de ene hond blaft en naar de andere niet of waarom springt mijn hond tegen de ene persoon op en de andere niet.

Dan vraag ik jou? Reageer jij op iedereen hetzelfde? Vind jij iedereen even relaxed en gezellig? Grote kans van niet. Logisch ook want iedereen heeft een ander karakter en andere omgangsmanieren, met de een klikt het meteen bij de ander moet je even wennen en met sommige mensen wordt het nooit wat.

read more
Samen wandelen

Samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken. Naar mijn idee is het doel van de hond uitlaten: samen met de hond wandelen, samen een band opbouwen.

read more
Verlatingsangst

Verlatingsangst

Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”. Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.
In dit artikel zullen beide aan bod komen, zowel verlatingsangst als slecht alleen kunnen zijn.

read more
Aangelijnd snuffelen en spelen

Aangelijnd snuffelen en spelen

Waarom ik honden (kort)aangelijnd laten snuffelen en spelen nooit een goed idee vind?
We willen allemaal zo graag dat onze honden sociaal contact hebben met andere honden. Maar soms doen we onze honden hier helemaal geen plezier mee.

read more
Bewustzijn tijdens het wandelen

Bewustzijn tijdens het wandelen

Ben jij je bewust van hoe je je voelt als je met je hond aan het wandelen bent?

In deze drukke maatschappij hebben we vaak weinig tijd om stil te staan bij hele gewone dingen zoals bijvoorbeeld: “hoe voelen we ons nu eigenlijk”.
Terwijl dit nu juist zo iets belangrijks is. Door je bewust te zijn van jezelf kan veel bereiken.

read more
Is een hond iets voor mij?

Is een hond iets voor mij?

Je leven delen met een hond als maatje is fijn en dankbaar maar niet altijd even eenvoudig.
Lijkt het je heerlijk om een hond als maatje in huis te hebben? Lees dan dit artikel om alles uit te vinden over wat je moet weten voor je aan een hond begint.

read more
Een oververmoeide hond

Een oververmoeide hond

Veel mensen vinden het heerlijk om hun hond de hele dag bij zich te hebben en te vermaken. Dit klinkt ook heel erg mooi maar kan het soms ook te veel zijn?
Ja, dat kan zeker. Zeker in grote gezinnen wordt er vaak overmatig met een hond gewandeld, geknuffeld en gespeeld.

read more
Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?
Iedereen praat chinees tegen je, je begrijpt er niks van en dan worden ze ook nog eens boos op je…
Kan je je daar iets bij voorstellen? Mij lijkt het geen fijn gevoel in ieder geval.
En toch gebeurt dit dagelijks. Hoeveel mensen raken niet gefrustreerd omdat hun hond niet doet wat ze zeggen? En geef toe jij en ik hebben dat vast ook wel eens gedaan.

read more
Het belang van een ontspannen lijn

Het belang van een ontspannen lijn

Misschien is het wel het de meest voorkomende frustratie bij hondeneigenaren… trekken aan de riem. Hoe groter en zwaarder de hond hoe meer het als probleem wordt ervaren maar het is eigenlijk in alle gevallen een groot probleem

read more
hondenpark in Antwerpen

hondenpark in Antwerpen

In Antwerpen heb je net als in Amerika omheinde hondenveldjes waar je met je hond mag lopen. Dit is handig en veilig want je hond kan niet weglopen, het maakt dus ook helemaal niet uit om je hond op te voeden voor veel mensen… Ze mogen nergens anders los en daar kunnen ze niet weg. Dus wat gebeurd er 9 van de 10 keer…? Mensen gaan op een bankje zitten en hun hond laat zichzelf uit.

read more
gedragsproblemen oplossen met een bench

gedragsproblemen oplossen met een bench

Omdat de meeste benches van ijzer zijn en wij daardoor automatisch een gevangenis idee krijgen… voelt het voor ons als opsluiting en straffen van de hond om hem in een bench te laten.
Laten we daar eens anders naar kijken. Laten we de bench eens niet zien als een mini gevangenis voor je hond

read more
8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

Je krijgt een lieve pup in huis en gaat meteen aan de slag met de opvoeden:
zindelijk maken, met andere honden socialiseren, zit, pootje geven, mee in de auto of in het openbaar vervoer etc… Maar er zijn een aantal punten die net zo belangrijk zijn en toch vaak over het hoofd gezien worden.

read more
Verlatingsangst

Verlatingsangst

Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”. Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.

read more
Geschiedenis golden retriever

Geschiedenis golden retriever

De Golden Retriever is ontstaan rond de 19e eeuw in Schotland. In die tijd was waterwild jagen een hele populaire sport onder de rijken. De honden die toen gebruikt werden om het neergeschoten wild op te halen, waren niet goed genoeg omdat ze niet ingezet konden worden bij zowel water als land.

read more
samen wandelen

samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken.

read more
De aanschaf van een tweede hond

De aanschaf van een tweede hond

Je wil graag een tweede hond erbij maar je bent bang dat het misschien niet goed gaat samen met de eerste hond? Je wil natuurlijk voorkomen dat het mis gaat! In dit artikel ga ik stap voor stap uitleggen wat je wel en niet moet doen bij het samenbrengen van twee honden.

read more
Voernijd en bezitsagressie

Voernijd en bezitsagressie

Wat is bezitsagressie eigenlijk en wanneer is het een probleem als een hond zijn spullen of eten bewaakt?
Er is een verschil tussen bezitsagressie en voernijd. Als het om eten en of botjes gaat spreken we over voernijd en als het over spullen of mensen gaat spreken we over bezitsagressie

read more