Boodschap van de Hond aan de Mens – Spelen!
Regelmatig ervaar ik, naast van specifieke dieren, ook boodschappen van dieren in het algemeen, het diersoort zelf.
Vergelijkbaar met hoe natuurvolkeren keken naar dieren als “medicijn”, het sjamanistische gedachtengoed dat elk dier een boodschap in zich draagt en ons op dat moment een aanwijzing geeft, om zo meer in harmonie te komen, met onszelf en de wereld om ons heen.
Zoals het trekken van een totemdierenkaart of de betekenis opzoeken van een bepaald diersoort dat zich heel nadrukkelijk laat zien in je dagelijks leven of in je dromen.
Op deze regenachtige zondag zit ik aan tafel en ben in overdenking en mijmering modus. Gedachten komen voorbij, het leven overpeinzend met op de achtergrond pianomuziek, recht uit het hart en vervolgens…moet ik huilen.
De vraag voor mij is vaak, hoe wil ik leven, wat wil ik met mijn leven, wat is leven überhaupt? Ik vind het niet altijd makkelijk.
Nino komt in mijn gedachten.
Ik mis hem. Zijn foto’s staan rondom mij in de kamer. Oh Nino, wat mis ik je fysieke aanwezigheid!
Met nog meer tranen sta ik mezelf toe zijn aanwezigheid in andere vorm te voelen. Als een warme, liefdevolle deken die om me heen geslagen wordt. Vastgehouden in een liefdevolle, zachte omhelzing huil ik.
Uit ervaring weet ik inmiddels dat dit ook momenten zijn dat ik ontvankelijk ben voor allerlei ‘handige tips’ en boodschappen.
Ineens ‘zie’ ik voor mijn geestesoog, als intern plaatje, een beeld van Nino, spelend. Ik huil nog harder, een schuldgevoel overmant me, oh had ik maar meer momenten genomen om met hem te spelen!!
Niet dat ik dat nooit deed, maar ik voel nu dat je het niet vaak genoeg kan doen! Het is belangrijk, niet alleen voor de hond, maar ook voor ons, de mens…!
Vervolgens begrijp ik wat hij wil zeggen en deze boodschap wil ik jullie graag meegeven:
“Elke hond die met mensen in huis leeft, is hier, om mee te SPELEN!”
We mogen het zien als een dienst/service die zij mensen brengen: Spelen!
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar ik besef me dat wij ons daar niet altijd bewust van zijn. Opgeslokt door de serieuze kant van het leven, overtuigd van wat we denken te ‘moeten’ doen, het oh zo druk hebben of moe zijn… en zo onszelf en onze hond(en) vergeten…. Voor lief kunnen nemen ook..
‘Maar eigenlijk’, zegt Nino, ‘wil elke hond, altijd en overal met je SPELEN!’
Spelen kan ook betekenen ‘erop uit gaan’, samen dingen ondernemen, in contact met elkaar, samen zijn, wat het dan ook is! Ook dat is spelen. Het serieuze loslaten en in beweging komen met een lach op je gezicht!
Wauw, het is zoooo duidelijk te voelen ineens!
De hond wil Spelen!
De boel lichter maken, opvrolijken, energie vrij maken, blijheid in beweging zetten, speelsheid creëren!
Hoe tof is dat!!
Dus mensen, als je een hond hebt of kent, speel hier mee!
Elke dag! Meerdere keren per dag. In volle overgave!
Het zal je zoveel blijheid geven!
Die blijheid die je elke dag ziet van je hond, door die kwispel die elke keer weer komt, ook al ben je maar 1 minuut weggeweest!
Ja, dìe kwispel! Die blijheid wil de hond jou geven!
Want wees nou eerlijk, verwarmt dat niet iedere keer je hart en tovert dat niet iedere keer een glimlach op jouw gezicht?
Opeens hoor ik op de achtergrond meerdere keren, “I can’t wait to see your face again.”
En dit terwijl dit een instrumentale ‘Play’-list zou moeten zijn..
Ik begin weer te huilen én weet dat het geen toeval is.
Dankjewel lieve Nino, voor de herinnering aan wat belangrijk is in het leven… en voor alle hondenmensen!
Spelen met een glimlach op ons gezicht!