Vraagt jouw hond veel aandacht? Of geeft hij het juist?
Soms zit je er echt niet op te wachten. Je hond die naar je staart terwijl jij geconcentreerd werkt. Een poot op je been terwijl je net even een moment voor jezelf wilde. Of een speeltje in je schoot terwijl je hoofd vol zit met alles wat je nog moet doen.
De eerste gedachte die dan misschien opkomt kan zijn: Pff, waarom nu, laat me nou even met rust, wat heeft mijn hond toch veel aandacht nodig…
Maar wat als je het eens omdraait?
👉 Mijn hond GEEFT mij zoveel aandacht!
Hoe mooi is dat eigenlijk?
Honden zijn sociale dieren. Ze leven in verbinding, met hun omgeving en met ons. Wat wij zien als ‘aandacht vragen’, kan in werkelijkheid een teken van betrokkenheid zijn. Een manier om contact te maken. Een signaal dat er iets nodig is—voor jou of voor je hond.
Natuurlijk moet er een balans zijn. Je hond moet ook leren om zelf tot rust te komen. Maar hoe vaak kijken we écht naar wat onze hond ons probeert te vertellen?
Omdenken: kijk door de ogen van je hond
Het is makkelijk om naar je hond te kijken vanuit je eigen behoefte. Ik wil nu even rustig zitten. Ik wil nu even doorwerken. Ik wil niet elke keer gestoord worden.
Maar wat als we het andersom bekijken?
🔹 Wat wil mijn hond?
🔹 Wat voelt hij op dit moment?
🔹 Waarom doet hij dit?
Een hond leeft in het hier en nu. Hij piekert niet over de toekomst en blijft niet hangen in het verleden. Wanneer hij aandacht zoekt, is daar een reden voor. Misschien is hij overprikkeld en heeft hij jouw hulp nodig om te ontspannen. Misschien voelt hij jouw spanning en wil hij je helpen ontladen. Misschien heeft hij simpelweg behoefte aan een moment van verbinding.
En laten we eerlijk zijn—hoe vaak nemen wij echt de tijd om aanwezig te zijn in het moment?
Onze honden kunnen ons helpen dat te leren.
Wat als je hond gelijk heeft?
Je hond kan niet praten, maar als je goed kijkt en luistert, vertelt hij je alles wat je moet weten.
- “Hé baas! Je zit al uren achter die laptop. Tijd voor een pauze! Kom, even een knuffel of een korte speelronde.”
- “Hé baas, ik voel je spanning… Kom, laten we samen naar buiten, dat helpt.”
- “Hé baas, je gedachten zitten vast in een eindeloze lus. Tijd om terug te komen in het hier en nu!”
We zijn zo gewend om honden te trainen en ze dingen aan te leren, dat we soms vergeten dat zij óns ook iets kunnen leren. Soms lijkt het alsof je hond je stoort, terwijl hij je juist precies op het juiste moment iets laat zien.
Wat als hij gelijk heeft?
Wat als hij ziet wat jij even niet ziet?
Aandacht geven is tweerichtingsverkeer
Dat betekent niet dat je hond altijd zijn zin moet krijgen. Soms moet hij inderdaad leren wachten of tot rust komen. Maar dat betekent óók dat wij hem serieus moeten nemen. Niet alleen kijken naar zijn gedrag, maar naar de reden erachter.
Wanneer een hond aandacht vraagt, is het makkelijk om te denken: Oh, hij wil gewoon iets van mij. Maar misschien is het tijd om te beseffen: Hij wil iets mét mij.
🔹 Wanneer heb jij voor het laatst écht aandacht gegeven aan je hond?
🔹 Wanneer heb je voor het laatst geluisterd zonder meteen te willen sturen of corrigeren?
🔹 Wanneer heb je hem simpelweg erkend in wat hij voelde?
Onze honden vragen niet om perfecte baasjes. Ze vragen om verbinding. En misschien, heel misschien, is zijn boodschap precies wat jij op dat moment nodig had.
Helpt jouw hond je weleens door je aandacht te geven? Deel je ervaring hieronder!