Een buitenlandse hond
Buitenlandse honden hebben vaak al veel meegemaak. Daarom is het extra belangrijk dat je goed nadenkt bij wat je als je een buitenlandse hond gaat adopteren.
Vaak hebben de honden een lange reis achter te de rug vol nieuwe indrukken en spannende stressvolle momenten. Het is aan jou als toekomstige eigenaar de taak om de hond zich hier meteen zo veilig mogelijk te laten voelen. In dit artikel zal ik je vertellen hoe je dat het beste kan aanpakken.
Voorbereiding op het adopteren
Bereid je thuis voor op de komst van de hond. Als je een groot huis hebt bedenk dan in welke ruimte de hond zich het veiligst zal voelen, wil de hond zich liever eerst terugtrekken dan is de gang misschien fijn en wil de hond er graag bij zijn zou ik de woonkamer kiezen. Misschien dat je dit van te voren kan inschatten.
De meeste honden zullen de voorkeur hebben om erbij te mogen zijn. Maak dan in de woonkamer een fijne plek voor de hond. Een plaats waar niet de hele tijd mensen langslopen of kinderen in de buurt druk aan het spelen zijn. Zet zijn water en voerbak ook daar zodat de hond eerst rustig aan één plek kan wennen voor hij aan het gehele huis moet wennen.
Bij voorkeur is deze plaats dus bij de gezelligheid maar uit de drukte. Niet bij stopcontacten of dicht bij de router een hond kan hier veel last van hebben.
Als je als gezin de hond adopteert ga dan niet met zijn allen naar het vliegveld. Twee mensen gaan samen de hond halen. Één iemand die kan rijden en één iemand die de hond bij zich op de achterbank kan nemen.
Neem eventueel “rescue van bach” mee om aan de hond te geven maar hoe minder poespas hoe beter.

De honden worden vaak door de vluchtbegeleiders de inkomst-hal ingereden in grote kennels.
Ga niet voor de kennel zitten en de hond aanstaren, ga met je zij richting de kennel zitten en laat de hond eerst even ruiken. Kijk de hond niet recht aan dit kan heel bedreigend overkomen omdat de hond jou nog helemaal niet kent. Lijn vervolgens de hond rustig aan aan een hele veilige riem. Gebruik het liefst zowel een halsband als een tuig met een politielijn (een lange lijn met verschillende verstel punten) zodat de hond niet per ongeluk los kan komen en kan vluchten.
Wees vooral zelf ook rustig en vraag niet veel van de hond. Neem hem rustig mee naar buiten en ga kort even lopen voor je de auto in stapt. Zo kan de hond even een beetje snuffelen en tot rust komen en zijn behoefte doen.
Neem de hond bij je op de achterbank maar forceer hem niet om te knuffelen. De hond mag steun zoeken bij jou maar hoeft dit niet te doen. Hij kent je immers pas een paar minuten. Voor je vertrekt kan je de hond eventueel wat rescue geven op een snoepje, als hij dit wil aannemen. Doe hier dan twee druppeltjes op.
Ga voor je naar binnen gaat liefst nog even op een rustige plaats wat langer wandelen en geef de hond de tijd om uitgebreid te snuffelen en zijn ding te doen en vraag niks van hem.
Neem de hond nu mee naar binnen en neem hem nog aangelijnd direct mee naar de ruimte waar je wil dat de hond verblijft en laat hem hier rustig snuffelen terwijl jij er rustig bij gaat zitten.
Als er meerdere gezinsleden zijn instrueer deze dan eerst even niet te veel aandacht aan de hond te besteden tot de hond uit zichzelf kennis komt maken. Dan kunnen ze de hond eventueel wat lekkers geven maar verwacht niet te veel van de hond en laat hem liever de eerste dag gewoon even met rust.
Instrueer kinderen altijd dat ze niet op de plaats van de hond mogen komen. Die plaats is van de hond en ook als de hond op zijn plaats ligt laat iedereen hem met rust!
Later is het natuurlijk belangrijk dat juist het hele gezin overal bij betrokken wordt om de band met de hond op te bouwen.
Denk in het geval van het adopteren van een buitenlandse hond extra aan het vertrouwen en de veiligheid die je de hond moet bieden zodat hij zijn trauma’s kan overwinnen en hier een heel nieuw vrolijk leven kan beginnen. Wees duidelijk, consequent en heel liefdevol!
Meer vragen of liever persoonlijke hulp bij het introduceren van een hond uit het buitenland? Mail vrijblijvend naar hondengeluk@gmail.com