Om maar met de deur in huis te vallen beginnen we meteen met punt één!

Waarom wil je een hond?

Waarom wil je eigenlijk een hond? Dat is misschien een beetje een confronterende vraag… maar toch wel een hele belangrijke. Kan jij een hond geven wat hij nodig heeft? Of wil je gewoon een hond omdat het “leuk” is. Natuurlijk is het leuk om een hond te hebben maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Een hond opvoeden kost veel tijd en kan ook heel confronterend zijn. Je komt jezelf tegen, je hond kan je spiegel zijn wat niet altijd even leuk is. Als jij open staat voor wat een hond je allemaal te bieden en te vertellen heeft en je kan de hond geven wat hij verdient, dan ben je de juiste persoon om de beslissing te nemen een hond een goed thuis te geven

Wil je een ras of een kruising?

Nu je bedacht hebt waarom je een hond wil, kun je ook beslissen wat voor hond je graag wil.

Misschien wil je een hond die veel meegemaakt heeft uit een asiel of uit het buitenland omdat jij die hond kan helpen weer vertrouwen te krijgen in de wereld. Misschien wil je een kruising of misschien wil je een rashond met specifieke eigenschappen.

Het voordeel van een rashond is dat je weet wat de historie is van de hond en dat je met de opvoeding rekening kan houden met de oorsprong van het ras. Helaas zijn veel rassen zonder aan het welzijn van de hond te denken veel te ver doorgefokt. Kijk maar naar de Bulldog die bijna niet meer kan ademen en de Duitse herder met zijn doorgezakte rug. Als je voor een ras kiest kies dan heel bewust.

Het leuke van een kruising is dat ze een combinatie hebben van specifieke eigenschappen van een rashond. Maar dit kan voor een hond ook lastig zijn. Omdat hij als het ware een beetje in de knoop raakt met zijn oorsprong. Kruisingen zijn meestal wel gezonder omdat ze vaak de beste genen mee krijgen en zo sterker zijn dat veel zuivere rassen.
Past de hond qua karakter in je leven?

Misschien vind je een bepaalde hond prachtig maar past deze hond wel in je leven? Doe goed onderzoek naar het karakter en de historie van het ras om er zo achter te komen of het ras wat je kiest bij je past. Binnen een ras heb je ook verschillende typen. Een goede fokker kan je het beste meer vertellen over het karakter van de pups en welke er waarschijnlijk het beste in je leven gaat passen.

Hoe zijn de ouderdieren

Ga bij een fokker van te voren langs om kennis te maken met de moeder of evt ook vader van de hond. Vind jij dat de moeder een leuk karakter heeft? Krijg je een goed gevoel bij de fokker?

Stel ook vragen… Een fokker die geen antwoord wil geven is voor mij al sowieso een dikke NEE.

Vragen die je kan stellen zijn:

  • Hoe klikte het tussen de moeder en de vaderhond?
  • Is de teef op een natuurlijke manier gedekt?
  • Waar groeien de pups op?
  • Wat doet de fokker al als socialisatie met de pups?
  • Worden de pups gesocialiseerd met huiselijke geluiden, geuren, en aanraking?
  • Blijven de pups bij de moeder tot jij ze komt halen?
  • Worden de pups ingeënt of getiterd?

 

De moeder weet vaak precies welke vader goed is om als dekreu te gebruiken. Het is dus belangrijk dat er een klik was tussen beide en dat de bevruchting op een natuurlijke manier gebeurd is.

De pups moeten in huis opgroeien om te wennen aan alle geluiden en geuren die in huis plaatsvinden.

Het is belangrijk dat de pups bij de moeder blijven tot minstens 8 weken omdat de moeder ze hele belangrijke dingen leert zoals hoe hard ze kunnen bijten, waar grenzen liggen etc.

Mijn voorkeur gaat uit naar het titeren van de pups omdat enten geen zin heeft als ze antistoffen van de moeder hebben meegekregen. De spuit is dus alleen maar onnodige zooi in een gezonde pup. Met titeren wordt heel nauwkeurig bepaald wanneer ze voor het eerst geënt moeten worden zodat het ook zinvol is.

Je nieuwe hond gaat mee naar huis!

Zorg voor rust de eerste dagen! Dit geldt zowel voor een pup als voor een volwassen hond. Laat de hond niet meteen in het hele huis. Dit zijn teveel nieuwe prikkels. Probeer een gezellige fijne ruimte af te sluiten en geef je hond de tijd om daar eerst te wennen en neem de hond stapje voor stapje mee in het hele huis als je dit wil.

Ga met een volwassen hond eerst samen een wandeling maken in de buurt en ga dan naar binnen.

Zorg voor een lekkere plek voor de hond, zijn “plaats” waar hij altijd naar toe kan en tot rust kan komen.

Laat mensen nog niet op bezoek komen hoe graag ze dat ook willen. Eerst mag de nieuwkomer wennen aan alle andere nieuwe dingen zoals jullie, het huis en de omgeving. Daarna ga je pas nieuwe prikkels toevoegen.

Socialiseren is heel belangrijk, maar je hond overprikkelen is niet de bedoeling.

Ik ben benieuwd wat jullie van dit artikel vonden! Voor meer info of vragen mail naar info@hondengeluk.nl

Wist je dat ik via facebook video chat informatieve consults geef? Je kan gewoon lekker thuis blijven en al de vragen stellen die je maar wil!

Verbinding heb je niet zomaar

Verbinding heb je niet zomaar

Verbinding heb je niet zomaar Succesvol op een welzijnsgerichte manier met je hond aan de slag gaan, kan bijna niet wanneer er geen verbinding is.  Je kunt dit vergelijken met het voeren van een telefoongesprek in een tunnel met zwak bereik of zelfs helemaal geen...

read more
Boodschap van de Hond aan de Mens – Spelen!

Boodschap van de Hond aan de Mens – Spelen!

Spelen kan ook betekenen ‘erop uit gaan’, samen dingen ondernemen, in contact met elkaar, samen zijn, wat het dan ook is! Ook dat is spelen. Het serieuze loslaten en in beweging komen met een lach op je gezicht!
Wauw, het is zoooo duidelijk te voelen ineens!
De hond wil Spelen!

read more
Dierbare herinnering

Dierbare herinnering

Je foto mooi afdrukken? promotiemateriaal nodig? Op de site van drukwerknodig kun je van alles kiezen, zowel particulier als bedrijfsmatig is het een super handige site met veel mogelijkheden. Als je iets niet begrijpt staan ze je snel en vriendelijk bij. Ik heb een hele prettige ervaring gehad en ben ook nog eens helemaal blij met het resultaat wat snel geleverd werd.

read more
Leuke fotoprints van je hond

Leuke fotoprints van je hond

Als hondeneigenaar hebben we (volgens mij) allemaal eindeloos veel foto’s van onze allerliefste maatjes. Mooie, schattige, grappige foto’s noem maar op!

Leuk al die foto’s van onze beste maatjes, maar uiteindelijk kijken we er al snel niet zo vaak meer naar en staan ze maar op een van onze apparaten.

read more
Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Vaak krijg ik de vraag van mensen, hoe komt het dat mijn hond naar de ene hond blaft en naar de andere niet of waarom springt mijn hond tegen de ene persoon op en de andere niet.

Dan vraag ik jou? Reageer jij op iedereen hetzelfde? Vind jij iedereen even relaxed en gezellig? Grote kans van niet. Logisch ook want iedereen heeft een ander karakter en andere omgangsmanieren, met de een klikt het meteen bij de ander moet je even wennen en met sommige mensen wordt het nooit wat.

read more
Samen wandelen

Samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken. Naar mijn idee is het doel van de hond uitlaten: samen met de hond wandelen, samen een band opbouwen.

read more
Verlatingsangst

Verlatingsangst

Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”. Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.
In dit artikel zullen beide aan bod komen, zowel verlatingsangst als slecht alleen kunnen zijn.

read more
Aangelijnd snuffelen en spelen

Aangelijnd snuffelen en spelen

Waarom ik honden (kort)aangelijnd laten snuffelen en spelen nooit een goed idee vind?
We willen allemaal zo graag dat onze honden sociaal contact hebben met andere honden. Maar soms doen we onze honden hier helemaal geen plezier mee.

read more
Bewustzijn tijdens het wandelen

Bewustzijn tijdens het wandelen

Ben jij je bewust van hoe je je voelt als je met je hond aan het wandelen bent?

In deze drukke maatschappij hebben we vaak weinig tijd om stil te staan bij hele gewone dingen zoals bijvoorbeeld: “hoe voelen we ons nu eigenlijk”.
Terwijl dit nu juist zo iets belangrijks is. Door je bewust te zijn van jezelf kan veel bereiken.

read more
Is een hond iets voor mij?

Is een hond iets voor mij?

Je leven delen met een hond als maatje is fijn en dankbaar maar niet altijd even eenvoudig.
Lijkt het je heerlijk om een hond als maatje in huis te hebben? Lees dan dit artikel om alles uit te vinden over wat je moet weten voor je aan een hond begint.

read more
Een oververmoeide hond

Een oververmoeide hond

Veel mensen vinden het heerlijk om hun hond de hele dag bij zich te hebben en te vermaken. Dit klinkt ook heel erg mooi maar kan het soms ook te veel zijn?
Ja, dat kan zeker. Zeker in grote gezinnen wordt er vaak overmatig met een hond gewandeld, geknuffeld en gespeeld.

read more
Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?
Iedereen praat chinees tegen je, je begrijpt er niks van en dan worden ze ook nog eens boos op je…
Kan je je daar iets bij voorstellen? Mij lijkt het geen fijn gevoel in ieder geval.
En toch gebeurt dit dagelijks. Hoeveel mensen raken niet gefrustreerd omdat hun hond niet doet wat ze zeggen? En geef toe jij en ik hebben dat vast ook wel eens gedaan.

read more
Het belang van een ontspannen lijn

Het belang van een ontspannen lijn

Misschien is het wel het de meest voorkomende frustratie bij hondeneigenaren… trekken aan de riem. Hoe groter en zwaarder de hond hoe meer het als probleem wordt ervaren maar het is eigenlijk in alle gevallen een groot probleem

read more
9 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een pup

9 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een pup

Je vindt het leuk om met je handen met je puppy te spelen!
Laat dit nooit toe, je hond leert hierdoor dat het normaal is zijn tanden op mensenhuid te gebruiken. Eerst is dit misschien schattig maar als je wil voorkomen dat je hond ooit iemand zal bijten is het verstandig nooit je pup of hond -al is het speels- in je handen te laten bijten!
Wat je wel kan doen is een handpop gebruiken of je handen in een dik deken steken en zo je hond indirect wel in je handen laten bijten! Zo speel je wel zelf met je hond maar zal hij toch niet in jou bijten!

read more
hondenpark in Antwerpen

hondenpark in Antwerpen

In Antwerpen heb je net als in Amerika omheinde hondenveldjes waar je met je hond mag lopen. Dit is handig en veilig want je hond kan niet weglopen, het maakt dus ook helemaal niet uit om je hond op te voeden voor veel mensen… Ze mogen nergens anders los en daar kunnen ze niet weg. Dus wat gebeurd er 9 van de 10 keer…? Mensen gaan op een bankje zitten en hun hond laat zichzelf uit.

read more
gedragsproblemen oplossen met een bench

gedragsproblemen oplossen met een bench

Omdat de meeste benches van ijzer zijn en wij daardoor automatisch een gevangenis idee krijgen… voelt het voor ons als opsluiting en straffen van de hond om hem in een bench te laten.
Laten we daar eens anders naar kijken. Laten we de bench eens niet zien als een mini gevangenis voor je hond

read more
8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

Je krijgt een lieve pup in huis en gaat meteen aan de slag met de opvoeden:
zindelijk maken, met andere honden socialiseren, zit, pootje geven, mee in de auto of in het openbaar vervoer etc… Maar er zijn een aantal punten die net zo belangrijk zijn en toch vaak over het hoofd gezien worden.

read more
Verlatingsangst

Verlatingsangst

Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”. Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.

read more
Geschiedenis golden retriever

Geschiedenis golden retriever

De Golden Retriever is ontstaan rond de 19e eeuw in Schotland. In die tijd was waterwild jagen een hele populaire sport onder de rijken. De honden die toen gebruikt werden om het neergeschoten wild op te halen, waren niet goed genoeg omdat ze niet ingezet konden worden bij zowel water als land.

read more
samen wandelen

samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken.

read more
De aanschaf van een tweede hond

De aanschaf van een tweede hond

Je wil graag een tweede hond erbij maar je bent bang dat het misschien niet goed gaat samen met de eerste hond? Je wil natuurlijk voorkomen dat het mis gaat! In dit artikel ga ik stap voor stap uitleggen wat je wel en niet moet doen bij het samenbrengen van twee honden.

read more
Voernijd en bezitsagressie

Voernijd en bezitsagressie

Wat is bezitsagressie eigenlijk en wanneer is het een probleem als een hond zijn spullen of eten bewaakt?
Er is een verschil tussen bezitsagressie en voernijd. Als het om eten en of botjes gaat spreken we over voernijd en als het over spullen of mensen gaat spreken we over bezitsagressie

read more