Rust

Veel mensen vinden het heerlijk om hun hond de hele dag bij zich te hebben en te vermaken. Dit klinkt ook heel erg mooi maar kan het soms ook te veel zijn?

Ja, dat kan zeker. Zeker in grote gezinnen wordt er vaak overmatig met een hond gewandeld, geknuffeld en gespeeld. Steeds meer zie ik tegenwoordig echt oververmoeide honden. Of dit nu komt omdat ze gewoonweg de hele dag achter hun baas aan lopen of omdat er daadwerkelijk veel met ze gedaan wordt, een hond kan best snel oververmoeid raken.

Wij mensen hebben een ritme waarin we langer wakker zijn dan slapen. Voor honden is dit anders, honden hebben veel meer slaap en verwerkingstijd nodig dan wij. Niet iedere hond kan zelf de keuze maken rust te nemen en tot rust te komen. Wij als baas zijn verantwoordelijk voor de rust van de hond.

Een goed ritme voor jouw hond vinden is niet altijd makkelijk. Hoe weet je wat jouw hond aankan en wat fijn is voor jouw hond. Te weinig met je hond doen is ook niet goed natuurlijk.

Zelf kijk ik goed naar mijn honden en hoe ze zich gedragen. Hier wat dingen waaraan je kunt merken dat je hond misschien oververmoeid (aan het raken) is.

 • De hond is onrustig in huis
 • De hond reageert sneller geërgerd op dingen (grommen, blaffen, happen)
 • De hond kan buiten geen rust vinden
 • De hond kijkt constant gefocust uit zijn ogen
 • De hond is de hele tijd om zich heen aan het kijken
 • Buiten wil de hond geen koekjes aannemen
 • Als de hond ligt, wil hij met rust gelaten worden

Het is belangrijk dat je het karakter van jouw hond goed leert kennen om een goed ritme voor de hond te kunnen maken.

Mijn honden gaan bijna elke ochtend mee met mijn hondenuitlaatservice. Meestal is dit genoeg activiteit en zijn dat al genoeg prikkels voor ze om verder de hele dag lekker te liggen slapen.

Een voorbeeld dag van Chica:

Chica is een 12 jaar oude herder dame met een heel rustig en stabiel karakter. Chica zal nooit over haar eigen grens heen gaan en kan daardoor veel hebben op een dag. In de ochtend wordt Chica meestal rond 08:00 even wakker, dan knuffelen we even en daarna gaat ze weer lekker slapen. Rond 08:30 krijgt ze eten en ook daarna gaat ze weer slapen. Om 09:30 gaan we dan wandelen meestal tot 11:00. Dit is altijd een hele actieve wandeling met veel honden (met mijn hondenuitlaatservice). Chica bemoeit zich niet met de honden maar moet natuurlijk wel constant “aan” staan om in de roedel goed te functioneren. Je kunt de situatie vergelijken met iemand die aan een drukke tafel vol mensen zit die zich niet bemoeit in de gesprekken maar wel de hele tijd naar iedereen aan het luisteren is. Dit is uiteraard vermoeiend voor haar. Als we terug komen van die wandeling slaapt ze meestal door tot een uur of 15:00. Chica kan het soms heerlijk vinden om dan nog wel een lange prikkelarme strandwandeling te maken waar we eventueel met de bal spelen. Fysiek kan ze dat na de ochtend nog goed aan. Maar het kan ook goed zijn dat we alleen tussen 15:00 en 18:00 nog 10 minuutjes lopen waarin ze gewoon lekker mag snuffelen en haar ding mag doen. Daarna krijgt ze weer eten, vervolgens gaat ze slapen en ‘s avonds mag ze buiten dan nog rond 21:00 een plasje doen. Als ze wil wordt er nog uitgebreid geknuffeld in de avond maar verder zal ze alleen nog lekker slapen.

Voorbeeld van Rosa (4 jaar oud)

Rosa’s dag begint hetzelfde als die van Chica. Rosa zal alleen heel snel wel over haar eigen grens heen gaan en daar moet ik haar goed voor behoeden. Daarom neem ik Rosa geregeld niet mee met mijn uitlaatservice. Dan ga ik op een rustig tijdstip lekker met haar alleen fietsen door de duinen naar het strand. Aan zee spelen we dan even en doen we soms wat gehoorzaamheid oefeningetjes en daarna gaan we rustig even zitten en knuffelen. Vervolgens fietsen we weer terug op het tempo wat Rosa zelf wil. Als we thuiskomen wil Rosa vaak zelf nog even spelen en daarna gaat ze lekker slapen. Voor Rosa is naast de fiets lopen heeeeeerlijk mits dit in een rustig gebied is (de duinen). Als ik haar door de stad naast de fiets meeneem is dat meestal te veel voor haar.

 

Weekend

 Omdat Rosa en Chica door de weeks altijd heel veel wandelen is het weekend vaak extra rustig. Als ik weinig actie met ze onderneem geef ik vaak wel hun brokjes in de vorm van hersenwerk zodat ze alsnog wel mentale uitdaging gehad hebben op de rustdag. Daarna zijn ze vaak helemaal voldaan en tevreden.

 

Je hebt fysieke activiteit en mentale activiteit en soms is een activiteit een combi van beide. Zorg voor een goede balans tussen alle activiteiten. Alle honden hebben baat bij zowel fysieke als mentale uitdaging.

 Fysiek

 • Naast de fiets lopen
 • Met de bal spelen
 • Loslopen
 • Met andere honden spelen

Mentaal

 • Rustig wandelen en veel snuffelen
 • Hersenwerk
 • Speuren
 • Trainen

 Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat als je een hond hebt die fysiek heel actief is dat jij juist zorgt voor mentale oefeningen en rust wandelingen. Neem de hond bijvoorbeeld aan een tuig met een lange lijn mee en ga zo langzaam mogelijk wandelen. De eerste keren zal dit best wel lastig zijn maar uiteindelijk zal dit een hond veel deugd doen.

Rust aanleren

 Maar… hoe zorg ik dan dat mijn hond rust? Dat is een goede vraag. Soms kan het positief aanleren van de bench een hele goede oplossing zijn. Als een hond zijn eigen fijne “huisje” heeft waar hij alle rust heeft die hij nodig heeft. Zorg dat de mand van een hond op een rustige plek in het huis ligt (niet bij een doorgang of bij stopcontact/piepende apparaten in de buurt). Soms kan het helpen een hond in te bakeren in fijne doeken.

Sowieso is het slim de hond vanaf het moment dat je hem hebt te leren niet achter je aan te lopen in huis. Dit kun je doen door hem elke keer weer rustig terug naar zijn “plaats” te brengen en hem daar te belonen.

 

Balans

Geef je hond de activiteit en uitdaging die hij nodig heeft maar zorg ook voor voldoende rust en verwerkingstijd. Ik denk dat in veel gevallen 1 tot 3 uur per dag actief bezig zijn met je hond helemaal perfect is.

Wil je hulp bij het goed leren kennen van je hond en een goed ritme voor jouw hond ontwikkelen? Of heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op door te mailen naar hondengeluk@gmail.com

Bied jij je hond voldoende kauw-momenten aan?

Bied jij je hond voldoende kauw-momenten aan?

Kauwen is heel natuurlijk gedrag voor honden en heeft enorm veel voordelen voor hun fysieke en mentale welzijn.  Het belang van kauwen moeten we niet onderschatten als het gaat om het geluk en de gezondheid van jouw hond.  Wel is het belangrijk dat je wanneer je jouw...

read more
Waarmee kan je je hond nou echt goed belonen?

Waarmee kan je je hond nou echt goed belonen?

Wordt mijn hond niet veel te dik als ik hem alsmaar met snoepjes beloon? En is het niet heel ongezond om je hond veel te belonen? Twee vragen die ik vaak krijg! En het antwoord hangt helemaal af van waarmee je je hond precies beloont! Wanneer jij gezonde beloningen...

read more
“Mijn hond heeft ZOVEEL aandacht nodig”

“Mijn hond heeft ZOVEEL aandacht nodig”

Vraagt jouw hond veel aandacht? Soms zit je er misschien echt niet op te wachten maar….. Draai het eens om: mijn hond GEEFT mij zoveel aandacht!    Hoe mooi is dat!!!   Er moet natuurlijk een balans zijn maar soms kan het zo waardevol zijn je gedachten om te...

read more
Verbinding heb je niet zomaar

Verbinding heb je niet zomaar

Verbinding heb je niet zomaar Succesvol op een welzijnsgerichte manier met je hond aan de slag gaan, kan bijna niet wanneer er geen verbinding is.  Je kunt dit vergelijken met het voeren van een telefoongesprek in een tunnel met zwak bereik of zelfs helemaal geen...

read more
Boodschap van de Hond aan de Mens – Spelen!

Boodschap van de Hond aan de Mens – Spelen!

Spelen kan ook betekenen ‘erop uit gaan’, samen dingen ondernemen, in contact met elkaar, samen zijn, wat het dan ook is! Ook dat is spelen. Het serieuze loslaten en in beweging komen met een lach op je gezicht!
Wauw, het is zoooo duidelijk te voelen ineens!
De hond wil Spelen!

read more
Dierbare herinnering

Dierbare herinnering

Je foto mooi afdrukken? promotiemateriaal nodig? Op de site van drukwerknodig kun je van alles kiezen, zowel particulier als bedrijfsmatig is het een super handige site met veel mogelijkheden. Als je iets niet begrijpt staan ze je snel en vriendelijk bij. Ik heb een hele prettige ervaring gehad en ben ook nog eens helemaal blij met het resultaat wat snel geleverd werd.

read more
Leuke fotoprints van je hond

Leuke fotoprints van je hond

Als hondeneigenaar hebben we (volgens mij) allemaal eindeloos veel foto’s van onze allerliefste maatjes. Mooie, schattige, grappige foto’s noem maar op!

Leuk al die foto’s van onze beste maatjes, maar uiteindelijk kijken we er al snel niet zo vaak meer naar en staan ze maar op een van onze apparaten.

read more
Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Vaak krijg ik de vraag van mensen, hoe komt het dat mijn hond naar de ene hond blaft en naar de andere niet of waarom springt mijn hond tegen de ene persoon op en de andere niet.

Dan vraag ik jou? Reageer jij op iedereen hetzelfde? Vind jij iedereen even relaxed en gezellig? Grote kans van niet. Logisch ook want iedereen heeft een ander karakter en andere omgangsmanieren, met de een klikt het meteen bij de ander moet je even wennen en met sommige mensen wordt het nooit wat.

read more
Samen wandelen

Samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken. Naar mijn idee is het doel van de hond uitlaten: samen met de hond wandelen, samen een band opbouwen.

read more
Verlatingsangst

Verlatingsangst

Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”. Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.
In dit artikel zullen beide aan bod komen, zowel verlatingsangst als slecht alleen kunnen zijn.

read more
Aangelijnd snuffelen en spelen

Aangelijnd snuffelen en spelen

Waarom ik honden (kort)aangelijnd laten snuffelen en spelen nooit een goed idee vind?
We willen allemaal zo graag dat onze honden sociaal contact hebben met andere honden. Maar soms doen we onze honden hier helemaal geen plezier mee.

read more
Bewustzijn tijdens het wandelen

Bewustzijn tijdens het wandelen

Ben jij je bewust van hoe je je voelt als je met je hond aan het wandelen bent?

In deze drukke maatschappij hebben we vaak weinig tijd om stil te staan bij hele gewone dingen zoals bijvoorbeeld: “hoe voelen we ons nu eigenlijk”.
Terwijl dit nu juist zo iets belangrijks is. Door je bewust te zijn van jezelf kan veel bereiken.

read more
Is een hond iets voor mij?

Is een hond iets voor mij?

Je leven delen met een hond als maatje is fijn en dankbaar maar niet altijd even eenvoudig.
Lijkt het je heerlijk om een hond als maatje in huis te hebben? Lees dan dit artikel om alles uit te vinden over wat je moet weten voor je aan een hond begint.

read more
Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?
Iedereen praat chinees tegen je, je begrijpt er niks van en dan worden ze ook nog eens boos op je…
Kan je je daar iets bij voorstellen? Mij lijkt het geen fijn gevoel in ieder geval.
En toch gebeurt dit dagelijks. Hoeveel mensen raken niet gefrustreerd omdat hun hond niet doet wat ze zeggen? En geef toe jij en ik hebben dat vast ook wel eens gedaan.

read more
Het belang van een ontspannen lijn

Het belang van een ontspannen lijn

Misschien is het wel het de meest voorkomende frustratie bij hondeneigenaren… trekken aan de riem. Hoe groter en zwaarder de hond hoe meer het als probleem wordt ervaren maar het is eigenlijk in alle gevallen een groot probleem

read more
9 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een pup

9 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een pup

Je vindt het leuk om met je handen met je puppy te spelen!
Laat dit nooit toe, je hond leert hierdoor dat het normaal is zijn tanden op mensenhuid te gebruiken. Eerst is dit misschien schattig maar als je wil voorkomen dat je hond ooit iemand zal bijten is het verstandig nooit je pup of hond -al is het speels- in je handen te laten bijten!
Wat je wel kan doen is een handpop gebruiken of je handen in een dik deken steken en zo je hond indirect wel in je handen laten bijten! Zo speel je wel zelf met je hond maar zal hij toch niet in jou bijten!

read more
hondenpark in Antwerpen

hondenpark in Antwerpen

In Antwerpen heb je net als in Amerika omheinde hondenveldjes waar je met je hond mag lopen. Dit is handig en veilig want je hond kan niet weglopen, het maakt dus ook helemaal niet uit om je hond op te voeden voor veel mensen… Ze mogen nergens anders los en daar kunnen ze niet weg. Dus wat gebeurd er 9 van de 10 keer…? Mensen gaan op een bankje zitten en hun hond laat zichzelf uit.

read more
gedragsproblemen oplossen met een bench

gedragsproblemen oplossen met een bench

Omdat de meeste benches van ijzer zijn en wij daardoor automatisch een gevangenis idee krijgen… voelt het voor ons als opsluiting en straffen van de hond om hem in een bench te laten.
Laten we daar eens anders naar kijken. Laten we de bench eens niet zien als een mini gevangenis voor je hond

read more
8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

Je krijgt een lieve pup in huis en gaat meteen aan de slag met de opvoeden:
zindelijk maken, met andere honden socialiseren, zit, pootje geven, mee in de auto of in het openbaar vervoer etc… Maar er zijn een aantal punten die net zo belangrijk zijn en toch vaak over het hoofd gezien worden.

read more
Verlatingsangst

Verlatingsangst

Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”. Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.

read more
Geschiedenis golden retriever

Geschiedenis golden retriever

De Golden Retriever is ontstaan rond de 19e eeuw in Schotland. In die tijd was waterwild jagen een hele populaire sport onder de rijken. De honden die toen gebruikt werden om het neergeschoten wild op te halen, waren niet goed genoeg omdat ze niet ingezet konden worden bij zowel water als land.

read more
samen wandelen

samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken.

read more
De aanschaf van een tweede hond

De aanschaf van een tweede hond

Je wil graag een tweede hond erbij maar je bent bang dat het misschien niet goed gaat samen met de eerste hond? Je wil natuurlijk voorkomen dat het mis gaat! In dit artikel ga ik stap voor stap uitleggen wat je wel en niet moet doen bij het samenbrengen van twee honden.

read more
Voernijd en bezitsagressie

Voernijd en bezitsagressie

Wat is bezitsagressie eigenlijk en wanneer is het een probleem als een hond zijn spullen of eten bewaakt?
Er is een verschil tussen bezitsagressie en voernijd. Als het om eten en of botjes gaat spreken we over voernijd en als het over spullen of mensen gaat spreken we over bezitsagressie

read more