Help, mijn hond blaft naar mij is iets wat we vaak horen en dat honden kunnen blaffen daar is iedereen zich wel van bewust! Soms kan het op manieren gebeuren die je niet goed snapt of die zelfs heel vervelend zijn.
In dit artikel leg ik je uit waarom honden specifiek tegen jou kunnen gaan blaffen.
Waarom blaft mijn hond naar mij?
Blaffen is een vorm van communicatie
Er zijn type honden zoals bijvoorbeeld: teckels, beagles, mechelse herders, pomeriaantjes, schotse collies… die er om bekend staan zich sneller vocaal uit te drukken dan anderen. Deze honden zullen vaak sneller hun stem gebruiken om iets duidelijk te maken.
Wanneer een hond blaft wil hij dus iets communiceren. Iets willen communiceren komt altijd voort uit een emotie of behoefte. Als een hond dus tegen jou blaft zal daar een emotie of behoefte achter schuilgaan die hij naar je wil communiceren.
Toch ligt het ook nog wat gecompliceerder dan dat. Het kan behoorlijk complex zijn om er achter te komen wat de hond precies wil laten weten.
Blaffen kan aangeleerd gedrag zijn
Blaffen kan ook aangeleerd gedrag zijn. Honden maken heel snel associaties, dus wanneer jij of een ander iets gedaan heeft op het moment dat de hond ging blaffen, kan de hond ook leren dat hij met blaffen iets voor elkaar kan krijgen. Denk hierbij aan wanneer de hond blaft: de bal gooien, eten geven, aaien, wandelen, spelen, wat lekkers geven, aan de kant gaan etc
Het is dus belangrijk te kijken of er een emotie of behoefte schuil kan gaan achter het geblaf van jouw hond én of je misschien de hond per ongeluk hebt aangeleerd om te blaffen om iets voor elkaar te krijgen.
Help, wat kan ik tegen het blaffen doen?
Wanneer een hond specifiek tegen jou gaat blaffen kan dat heel indringend en soms zelfs wat bedreigend zijn.
Hieronder geef ik een lijst met redenen waarom de hond zou kunnen blaffen. Toch is het veel fijner wanneer de hond helemaal niet zou hoeven te blaffen om deze redenen. Dus hier wat tips om blaffen te voorkomen.
Tips om blaffen te voorkomen
- Geef de hond op tijd voldoende aandacht
- Zorg voor een duidelijk ritme zodat de hond weet waar hij aan toe is
- Leer de hond aan om rust te nemen in huis
- Maak ontspannen lange wandelingen met je hond zodat hij tevreden is na de wandeling (ontspannen wandelen training)
- Zorg dat de hond op tijd eten krijgt
- Zorg altijd voor voldoende water
- Ga regelmatig met de hond naar een osteopaat om te zorgen dat hij lekker in zijn vel zit
- Koop/maak gezonde voeding voor de hond
- Speel regelmatig met de hond
- Leer de hond niet dat blaffen hem wat oplevert
- Zorg voor een veilige omgeving
- Wees consequent in wat je van de hond verwacht
- Wees rechtvaardig wanneer je wat van de hond vraagt
- Respecteer de lichaamstaal van jouw hond
Wanneer een hond zich voldaan en veilig voelt heeft hij weinig reden om zomaar te blaffen en is de kans dat blaffen een probleem wordt heel klein.
Simpele Oefening:
Wanneer jouw hond écht tegen jou gaat staan blaffen kun je deze simpele oefening doen om het commando “stil” aan te leren zodat je jouw hond kunt leren stoppen met blaffen.
Stap 1 : Neem wat lekkers in je hand wat de hond graag wil
Stap 2 : Ga voor de hond staan
Stap 3 : Wanneer de hond stil is zeg je “stil” en geef je het lekkers
→ Je hond blaft weer? Dan draai je je om en geef je geen aandacht.
→ Is hij weer stil dan zeg je weer “stil” en geef je het lekkers.
Mijn hond blaft naar mij, hoe klinkt de communicatie?
Oké, mijn hond blaft naar mij en wil vast wat zeggen, maar wat dan? Het is natuurlijk moeilijk om precies te begrijpen wat jouw hond wil zeggen wanneer hij naar jou blaft maar we kunnen veel afleiden uit de manier van blaffen / geluid maken.
Verschillende honden-geluiden
Zachte lage blaf – Dreiging, bescherming, onzekerheid
Hoog blaffen – Opwinding, vreugde
Joelend hoog blaffen – waarschuwend onzeker
Hard blaffen – Alarm, waakzaamheid, frustratie
Zacht blaffen – Aandacht vragen, nieuwsgierigheid
Gromblaf – Waarschuwing, angst, verdediging
Piepen – Verlangen, pijn, ongemak
Huilen – Eenzaamheid, verdriet, communicatie (bijvoorbeeld met soortgenoten), bij sommige rassen blijdschap/opwinding
Kefjes – Speelsheid, aandacht trekken
Janken – Stress, ongemak, pijn, onderdanigheid
Om jouw hond te begrijpen zul je altijd goed naar de lichaamstaal moeten kijken, deze zegt meer dan de soort blaf op zichzelf. De training Lichaamstaal herkennen en begrijpen sluit hier perfect op aan!
Een lijst waarom jouw hond (naar jou) kan blaffen?
“Ik wil spelen”
Een hond kan opgewonden blaffen, vaak met een hoge toon, om je uit te nodigen voor een spelletje. Dit gaat vaak gepaard met een speelse houding, zoals een voorovergebogen houding met de voorpoten op de grond en de achterpoten omhoog.
“Let op mij”
Honden gebruiken blaffen om aandacht te krijgen, bijvoorbeeld als je op je telefoon zit of iets anders doet. Dit kan een manier zijn om je te laten weten: “Hé, ik ben er ook nog!”.
“Geef me te eten”
Tijdens het koken of etenstijd kan een hond blaffen om aan te geven dat hij honger heeft of graag een hapje wil. Ze leren supersnel dat als ze blaffen en dat wat krijgen dat dit effect heeft. Ik zou het altijd afraden om wanneer de hond blaft, ook daadwerkelijk eten te geven.
“Ik moet plassen”
Sommige honden blaffen als ze naar buiten willen om hun behoefte te doen. Dit is vaak een korte, herhaalde blaf bij de deur of in de buurt van het baasje.
“Er is iets mis!”
Honden kunnen blaffen om te waarschuwen voor iets ongewoons, zoals een vreemd geluid of iemand die voor de deur staat. Dit is over het algemeen een luide, diepe en herhalende blaf.
“Ik voel me niet lekker”
Als een hond pijn heeft of zich ongemakkelijk voelt, kan hij blaffen om dat aan te geven. Dit is vooral bij aanraking op een pijnlijke plek. De blaf kan gepaard gaan met janken, piepen of grommen.
“Blijf op afstand!”
Honden kunnen blaffen om ruimte te creëren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een persoon of een andere hond te dicht in de buurt komt. De blaf kan kort en scherp zijn en klinkt als een duidelijke waarschuwing.
“Help, ik ben bang!”
Als een hond bang is, bijvoorbeeld door vuurwerk, onweer of een onbekend persoon, kan hij blaffen als manier om zijn angst te uiten. Het blaffen klinkt vaak hoger en gaat gepaard met andere stresssignalen zoals trillen, oogwit laten zien, smakken, tongelen en wegbewegen.
“Wat is dat? Ik ben nieuwsgierig”
Honden kunnen blaffen als ze nieuwsgierig zijn naar iets nieuws, zoals een vreemd object, een onbekend geluid of een dier dat ze nog niet eerder hebben gezien. De hond blaft vaak kort, met pauzes ertussen, alsof de hond wacht op een reactie.
“Ik verveel me!”
Een hond die zich verveelt, kan blaffen als een manier om zichzelf te vermaken of om (jouw) aandacht te trekken. Dit blaffen gebeurt meestal als de hond te lang alleen is geweest of onvoldoende mentale stimulatie heeft gehad.
“Onbegrepen voelen”
Wanneer de lichaamstaal van de hond niet goed begrepen wordt kan de hond blaffen gaan inzetten als laatste redmiddel om gehoord te worden.
“Ambivalent of incongruent gedrag”
Wanneer een hond je niet snapt omdat je niet congruent bent en/of ambivalent gedrag vertoont kan de hond uit verwarring tegen je gaan blaffen.
“Waarschuwing of bescherming”
Honden blaffen om hun thuis te bewaken. Als een onbekend persoon hun ruimte betreedt, en ze zien dat als een potentiële bedreiging, kunnen ze waaks blaffen. Dit is instinctief gedrag.
“Angst of onzekerheid”
Sommige honden blaffen omdat ze bang zijn voor mensen, vooral als ze een negatieve ervaring met mensen hebben gehad. Dit kan ook gebeuren als mensen zich onverwacht bewegen of vreemde voorwerpen (zoals paraplu’s) bij zich hebben.
“Spanning of opwinding”
Blaffen kan een teken van opwinding zijn. Als honden enthousiast worden bij het zien van een bekende persoon of een nieuwe gast, kunnen ze beginnen te blaffen uit pure vreugde en energie.
“Verveling of frustratie”
Honden die zich vervelen of te weinig mentale en fysieke stimulatie krijgen, kunnen mensen “aanspreken” met blaffen. Dit kan gebeuren als ze weinig beweging krijgen of te lang alleen zijn gelaten.
“Aandacht vragen”
Blaffen kan een manier zijn om aandacht te vragen. Als een hond merkt dat blaffen leidt tot een reactie van mensen (zelfs een negatieve reactie), zal de hond het gedrag herhalen.
“Verwarring of onduidelijkheid”
Een hond blaft soms tegen mensen als ze niet begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Als een persoon bijvoorbeeld in de buurt is, maar niets doet of geen duidelijke signalen afgeeft, kan dat voor de hond verwarrend zijn.
“Speelsheid”
Honden kunnen blaffen tijdens het spelen. Dit is meestal een hogere toon die klinkt als een “speel-uitnodiging“. Ze proberen je daarmee uit te nodigen om met hen te spelen.
“Jachtinstinct of prooidrift”
Sommige hondenrassen met een sterk jachtinstinct kunnen blaffen als ze mensen zien rennen, fietsen of joggen. Dit triggert hun natuurlijke drang om te achtervolgen en ze gebruiken blaffen om dat aan te geven.
“Pijn of ongemak”
Als een hond pijn heeft of zich niet lekker voelt, kan hij blaffen om dat te uiten. Dit gebeurt vooral als iemand hem probeert aan te raken of in de buurt komt van een pijnlijk lichaamsdeel.
“Geleerd gedrag”
Als een hond in het verleden heeft geleerd dat blaffen werkt om iets te krijgen (bijvoorbeeld aandacht, eten of een speeltje), zal hij dit gedrag vaker vertonen. Dit gedrag wordt onbewust versterkt door mensen die op het blaffen reageren.
Kortom, een hond kan om verschillende redenen naar jou blaffen!
Dit kan zijn om aandacht te vragen, te laten weten dat ze willen spelen of omdat ze zich onzeker, bang of verward voelen. Soms blaft een hond uit verveling, frustratie of om aan te geven dat hij naar buiten wil. Ook kan blaffen een reactie zijn op pijn of ongemak. Ook kan het blaffen direct gaan over de relatie met de persoon waartegen de hond blaft. Door goed te letten op de context en de lichaamstaal van je hond, wordt het gemakkelijker om te begrijpen waarom hij blaft en hoe je hierop kunt inspelen.
Heeft jouw hond de neiging om hinderlijk te blaffen of merk je dat hij zich ongemakkelijk voelt? Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben, en het is belangrijk om te achterhalen wat er precies speelt. Met de juiste begeleiding kun je je hond beter begrijpen en samen werken aan meer rust en balans.
Hulp nodig met het blaffen van jouw hond?
Ik help je hier graag bij. Stuur een video van de situatie via WhatsApp of neem alvast even een kijkje op de pagina Begeleiding op maat. Samen brengen we meer rust, duidelijkheid en harmonie in de relatie met jouw hond. Wil je graag zelf aan de slag? Dat kan uiteraard met één van de Online Hondentrainingen!