Hond herplaatsen? Doorbreek het taboe en maak de beste keuze.

Hond herplaatsen - maak een bewuste keuze

De pijnlijke realiteit wanneer jij en je hond geen match blijken te zijn…

Je kiest er voor om een hond te nemen, misschien is het een droom die na jaren uitkomt, misschien is het een impulsieve actie of misschien is het een hond erbij terwijl er al één of meerdere honden aanwezig zijn. Misschien heb je er ontzettend goed over nagedacht en misschien ook niet, hoe dan ook ga ik er vanuit dat je nooit een hond neemt met het idee dat je jouw hond weer gaat herplaatsen. Je hond herplaatsen.. dat is wel het laatste waar je aan denkt wanneer je een hond in huis neemt. Dan is het ook nog eens zo dat wanneer je je hond herplaatst, om welke reden dan ook, je vaak een heleboel ellende over je heen krijgt van mensen die daar een mening over hebben.

Een hond herplaatsen, steun je dat echt?

Ik denk dat je hond herplaatsen altijd mag… Ja dat heb je goed gelezen! Heb ik je nu boos gemaakt? Misschien wel, blijf dan vooral even doorlezen! Er zitten natuurlijk een hoop nuances aan. Ik zet me enorm in om meer bewustzijn te creëren over het nemen van een hond en waar je op moet letten om de keuze zo doordacht mogelijk te maken. Helaas gebeurt het nog te vaak dat een hond impulsief wordt aangeschaft en het flink blijkt tegen te vallen. Daarin hoop ik dat er steeds meer en meer bewustzijn komt over het uitkiezen van een hond die echt goed bij jou past. Wanneer de keuze voor een hond heel zorgvuldig wordt gemaakt, is de kans op een mismatch heel klein.

Je hond herplaatsen doe je met zorg

Hoe dan ook is het eigenlijk altijd zo dat wanneer je besluit de hond te herplaatsen en dit met zorg doet, de hond beter af is. Waarom zou je een hond houden wanneer het eigenlijk niet goed voelt? Honden zijn enorme gevoelsdieren en wanneer jij tegen de flow in met je hond probeert om te gaan zullen ze dit altijd merken. Je hond herplaatsen is niet de nummer 1 optie wanneer je moeilijkheden ervaart. Absoluut niet zelfs, het gaat om de juiste afwegingen maken en vooral kijken naar wat de hond nodig heeft in zijn/haar leven. De puppy en puberteit kan al een hele pittige periode zijn, dit wordt ook vaak onderschat maar we weten allemaal dat ze uiteindelijk volwassen worden. Wanneer je te maken krijgt met gedragsproblemen kan dit veel uitdaging met zich meebrengen. Het aan de slag gaan met deze gedragsproblemen kan ondanks de uitdaging toch een hele dierbare en leerzame weg zijn. Soms is het ook toegeven dat de hond op een andere plek veel meer tot zijn recht komt, je hond herplaatsen kan dan een betere optie zijn. Ik heb inmiddels heel veel mensen mogen begeleiden bij uitdagingen met hun hond(en). Het is natuurlijk het allermooiste om te zien hoe deze mensen samen met hun hond groeien en steeds meer openbloeien waarbij de hond herplaatsen gelukkig niet aan de orde is. Maar… soms zie ik ook dat het vooral een struggle is en dan is het niet altijd voldoende om met gedragstherapie aan de slag te gaan. Een hond herplaatsen kan dan soms de juiste keuze zijn voor alle partijen. Ik ben dankbaar dat ik mensen mag ondersteunen in het herplaatsingsproces omdat ik zie dat dit uiteindelijk zowel hond als baas een stuk gelukkiger maakt.

Het taboe op je hond herplaatsen

Ik denk echt dat het taboe rond je hond herplaatsen helemaal zou moeten verdwijnen. Eigenlijk ken ik alleen maar verhalen van honden die herplaatst zijn die zo veel beter op hun plek terecht zijn gekomen. Uiteraard is het belangrijk dat je je hond niet zomaar aan de eerste de beste meegeeft. Natuurlijk hoop ik dat iedereen die zijn of haar hond herplaatsen als optie overweegt, er wat van leert!

Impact van je hond herplaatsen

Ik ben me er natuurlijk van bewust wat de impact van herplaatsen is voor een hond. Zoals ik al zei, zijn het gevoelige en emotioneel ontwikkelde dieren. Het is dus wel heel belangrijk om heel goed uit te zoeken waar de hond terechtkomt om te voorkomen dat hij meerdere keren van huis moet wisselen. Maar honden zijn ook enorm veerkrachtig en als dat betekent dat ze uiteindelijk wel op de allerfijnste plek voor hen terechtkomen dan is dat nog steeds beter dan in een niet passende situatie blijven.

Mijn ervaring met mijn hond herplaatsen

Een 2e hond Toen ik zo’n 3,5 jaar met één hond alleen leefde wilde ik er graag een tweede hond bij. Mijn eerste hond was super rustig en gehoorzaam en ik wilde graag wat meer uitdaging. Ik was al helemaal verliefd op de Beauceron dus was ik me aan het oriënteren om er een Beauceron herplaatser of pup bij te nemen. Die zomer ging ik kennismaken met een Beauceron herplaatser en ik was verliefd. Ik besefte me ook dat zo’n grote krachtige hond niet bij mijn fragiele herder teefje zou passen. Tevens was er een super schattig, enorm getraumatiseerd klein hondje in het gedragscentrum waar ik toen werke binnen gekomen die een baasje zocht. Het besluit Het schattige hondje uit de opvang klikte super goed met mijn hond en toen na de zomer niemand interesse in haar getoond had besloot ik haar op te vangen in huis. Ze had zoveel problemen dat ze niet plaatsbaar was en ik had het zo erg gevonden als ze ingeslapen zou worden dat ik besloot haar te houden. Jorine met Chica en Rosa

Was mijn hond herplaatsen een doordachte keuze?

Nee achteraf gezien niet… Dit was een keuze uit emotie. Ik voelde enorm veel liefde voor haar, de klik was enorm en ze was in nood dus adopteerde ik haar. Zelf had ik op dat moment mentaal weinig ruimte voor haar, er speelde privé veel, ik had enorme depressieve buien en weinig energie. De eerste maanden ging het heel goed, ze was ondeugend omdat ze midden in de puberteit zat maar ze bewoog eigenlijk soepel mee met ons leven… Althans, zo leek het. Dit kon ze natuurlijk helemaal niet aan, ze had enorme trauma’s en heel veel geduld en specifieke zorg nodig.

Problemen stapelde zich op

Ze begon steeds meer problemen te vertonen en omdat ik de ruimte niet voor haar had, ging het van kwaad naar erger… Ik pakte de training iedere keer vol goede moed op maar ik was moe en hield het niet vol. Mijn o, zo trouwe en gemakkelijke eerste hond begon ook steeds vervelender gedrag te vertonen omdat er ook veel te weinig aandacht naar haar ging. Ik zou niet opgeven, ik had voor haar gekozen en we zouden er wel komen. Ik was zo gek op haar en wilde alles voor haar doen maar soms was ik het ook echt even helemaal zat. Het was een emotionele rollercoaster. Chica en Rosa voor herplaatsing Rosa

Onderweg naar de uiteindelijke beslissing

Uiteindelijk zette we met de training die ik met haar deed hele mooie stappen, ze groeide en wij groeiden samen. Er ging super veel goed en soms ging het weer ontzettend mis. Ik woonde in centrum Den Haag en ik kan je vertellen dat het daar druk is en er veel prikkels zijn. Het ging steeds beter maar ik raakte mijn leven kwijt, geen spontaan bezoek meer. Niet meer ontspannen zomaar even gaan wandelen, nooit zomaar even weg kunnen… Dat eiste zijn tol op mijn gezondheid. Ze kon me zooo vreselijk irriteren, het was zo dubbel want ik hield zooooo veel van haar en nog steeds voel ik die liefde voor haar maar ohhh wat vond ik haar ook vaak vervelend. Hond herplaatsen, maak de beste keuze 1

Mijn hond herplaatsen.. Het besluit

Toen ik door ziekte regelmatig hulp in huis nodig had en dit niet mogelijk was omdat alleen ik haar kon begeleiden zodat ze het bezoek niet zou aanvliegen, moest de knoop doorgehakt worden en kon ze niet langer blijven. Ik kon de beslissing haar weg te doen nog niet maken dus ging ze een tijd bij mijn moeder logeren. Bij mijn moeder was ze direct veel meer ontspannen omdat ze op een veel rustigere plek woonde. Ik ontspande ook… Ik besefte me dat ik eigenlijk continu alert was geworden en letterlijk alles voor haar had laten vallen terwijl het haar nog geen eens écht goed deed. Bij mijn moeder kon ze niet blijven dus gingen we op zoek naar een nieuwe plek. Na 1,5 jaar vonden we die. Het doet me nog steeds écht pijn, wetende dat ik niet voor haar kon betekenen wat deze mensen wel kunnen en dat ik haar waarschijnlijk nooit meer kan zien, ruiken, knuffelen. Dat ik haar gekke vrolijkheid en haar zachte vachtje moet missen…

Het resultaat: Beter voor de hond & het baasje

Ik ben weer mezelf en zij kan eindelijk ook écht zichzelf zijn. Af en toe krijg ik wat foto’s en dan zie ik zo’n blij, ontspannen en stralend hondje. Dan is alles weer goed. Ja, juist dan mis ik haar natuurlijk enorm maar dit is wat ik haar zo gunde en wat ík haar niet kon bieden. Het is toch eigenlijk heel raar dat wanneer we een hond maar zo kort kunnen leren kennen, daaruit moeten beslissen om 16 jaar een relatie aan te gaan. Soms is het gewoon geen match, om wat voor reden dan ook… Je hond herplaatsen kan juist het allermooiste zijn wat je op dat moment voor je hond maar ook voor jezelf kan doen!

 

Je hond herplaatsen? Deze 15 tips kunnen je helpen!

    1. Overleg je situatie met een gedragstherapeut die je vertrouwt
    2. Bekijk of er écht geen andere betere opties zijn dan je hond herplaatsen
    3. Neem de tijd
    4. Neem nooit een overhaaste beslissing
    5. Laat de hond een tijdje uit logeren gaan bij een geschikt adres om zelf eerst even tot rust te komen voor je een definitieve keuze maakt
    6. Gebruik een betrouwbare organisatie zoals: www.verhuisdieren.nl of www.philouandfriends.org
    7. De hond delen op facebook kan helpen maar wees je bewust dat er vaak veel negatieve reacties komen
    8. Bedenk je goed wat een ideale situatie voor de hond zou zijn.
    9. Maak een goede, duidelijke en vooral eerlijke omschrijving van wie de hond is en wat hij nodig heeft.
    10. Wanneer er interesse is vraag dan uitgebreid naar:
      1. Wie de mensen zijn
      2. Waarom ze voor deze hond willen kiezen
      3. Wat hun ervaring is met honden
      4. Hoe ze wonen
      5. Hoeveel tijd ze willen investeren in de hond
    11. Maak eerst een keer kennis met de mensen
    12. Geef de hond nooit zomaar mee
    13. Vraag een symbolische bijdrage voor je hond herplaatsen
    14. Laat de hond eventueel een weekendje op proef kennis maken (dit kan je een enkele keer doen en natuurlijk niet bij zomaar iedereen die aanklopt om de hond te adopteren)
    15. Zorg dat alles zo ontspannen en stressvrij mogelijk verloopt
Spreek van tevoren af met de nieuwe eigenaren of je nog wel of geen updates en foto’s wil ontvangen van hoe de hond het nu heeft.

Geschreven door: Jorine

Als hondentrainer met meer dan 10 jaar ervaring deel ik mijn passie voor honden. Deze fascinatie begon al in mijn jeugd en is uitgegroeid tot Hond&Geluk waarin ik zowel honden als hun eigenaren begeleid.

februari 2, 2025

E-book-puberteit
Socials hondentraining instagram facebook youtube Hond&Geluk

Ook interessant…

Giardia bij honden

Giardia bij honden

Wat is Giardia? Giardia is een microscopische parasiet die de darmen van honden (en andere dieren, inclusief mensen)...