Kauwen is heel natuurlijk gedrag voor honden en heeft enorm veel voordelen voor hun fysieke en mentale welzijn. 

Het belang van kauwen moeten we niet onderschatten als het gaat om het geluk en de gezondheid van jouw hond. 

Wel is het belangrijk dat je wanneer je jouw hond iets te kauwen aanbiedt dit ook een gezonde kauwsnack is en niet iets wat eigenlijk geen nut heeft, zoals bijvoorbeeld de bekende denta snacks van de supermarkt. 

De voordelen van kauwen zijn:

Gebitsgezondheid

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van kauwen voor honden is de verbetering van hun gebitsgezondheid. Kauwen op geschikte kauwspeeltjes of botten helpt bij het verwijderen van tandplak en tandsteen, dit helpt om tandvleesproblemen en slechte adem te voorkomen en te verhelpen. Regelmatig kauwen kan de tanden van je hond schoner en gezonder houden! Konijnenoren met vacht zijn bijvoorbeeld een ideale natuurlijke tandenborstel!

Stressvermindering

Kauwen heeft een kalmerend effect op honden. Het helpt hen om te gaan met stress en angst. Kauwen helpt ze zich te ontspannen en zich veiliger te voelen. Zo kun je een kauwsnack ideaal inzetten om een hond wat meer rust en ontspanning te bieden tijdens, maar vooral ook na wat moeilijkere of nieuwe situaties! 

Mentale Stimulatie

Kauwen is niet alleen goed voor het fysieke welzijn van honden, maar ook voor hun mentale gezondheid. Het aanbieden van verschillende soorten kauwsnacks en speeltjes leert een hond na te denken over hoe zo’n snack of speeltje werkt. Dit klinkt misschien wat gek, maar wanneer een hond bijvoorbeeld nog nooit een verse lamsrib gegeten heeft zal de hond echt even moeten ontdekken wat dit precies is en hoe het hen wat oplevert! Zo is elk nieuw kauwbot of speeltje weer een nieuwe uitdaging!

Het uitzoeken hiervan kost energie en helpt de hond mentaal fit te blijven! Sowieso kost het kauwen energie. Dit betekent dat een kauw-sessie voor je hond een geweldige manier kan zijn om overtollige energie kwijt te raken.

Verbetering van kaakspieren

Regelmatig kauwen helpt bij het versterken van de kaakspieren van je hond. Dit is vooral belangrijk voor puppy’s en oudere honden, omdat het kan bijdragen aan het behoud van sterke kaken gedurende hun hele leven. Sterke kaken zijn essentieel voor het goed kunnen eten en kauwen van voedsel. Let op dat wat je de hond aanbiedt wel in proportie is met zijn formaat en kracht!

Voorkomen van kauwgedrag op ongewenste spullen

Kauwen is super natuurlijk en belangrijk voor honden om te doen. Als je ze geen geschikte kauw items aanbiedt, zullen ze de behoefte om te kauwen op ongewenste voorwerpen zoals meubels, schoenen of snoeren gaan uiten. Door je hond voldoende mogelijkheden te geven tot geschikte kauwspeeltjes en kauw-momenten, kun je dit destructieve gedrag voorkomen.

Conclusie

Kauwen is een waardevolle activiteit voor honden die bijdraagt aan hun fysieke en mentale welzijn. Het verbetert hun gebitsgezondheid, vermindert stress, biedt mentale stimulatie, versterkt kaakspieren en voorkomt ongewenst kauwgedrag. Zorg ervoor dat je altijd geschikte kauwspeeltjes en botten kiest die passen bij de grootte en het kauwgedrag van je hond.

Door aan deze basisbehoefte van jouw hond te voldoen, investeer je in een gelukkiger en gezonder leven voor je hond.

Kijk op hypodogs.nl voor gezonde kauwsnacks en krijg met de code: Hondengeluk5 5% korting op je bestelling