Buitenlandse honden hebben vaak al veel meegemaak. Daarom is het extra belangrijk dat je goed nadenkt bij wat je als je een buitenlandse hond gaat adopteren.

Vaak hebben de honden een lange reis achter te de rug vol nieuwe indrukken en spannende stressvolle momenten. Het is aan jou als toekomstige eigenaar de taak om de hond zich hier meteen zo veilig mogelijk te laten voelen. In dit artikel zal ik je vertellen hoe je dat het beste kan aanpakken.

Bereid je thuis voor op de komst van de hond. Als je een groot huis hebt bedenk dan in welke ruimte de hond zich het veiligst zal voelen, wil de hond zich liever eerst terugtrekken dan is de gang misschien fijn en wil de hond er graag bij zijn zou ik de woonkamer kiezen. Misschien dat je dit van te voren kan inschatten.

De meeste honden zullen de voorkeur hebben om erbij te mogen zijn. Maak dan in de woonkamer een fijne plek voor de hond. Een plaats waar niet de hele tijd mensen langslopen of kinderen in de buurt druk aan het spelen zijn. Zet zijn water en voerbak ook daar zodat de hond eerst rustig aan één plek kan wennen voor hij aan het gehele huis moet wennen.

Bij voorkeur is deze plaats dus bij de gezelligheid maar uit de drukte. Niet bij stopcontacten of dicht bij de router een hond kan hier veel last van hebben.

Als je als gezin de hond adopteert ga dan niet met zijn allen naar het vliegveld. Twee mensen gaan samen de hond halen. Één iemand die kan rijden en één iemand die de hond bij zich op de achterbank kan nemen.

Neem eventueel “rescue van bach” mee om aan de hond te geven maar hoe minder poespas hoe beter.

De honden worden vaak door de vluchtbegeleiders de inkomst-hal ingereden in grote kennels.

Ga niet voor de kennel zitten en de hond aanstaren, ga met je zij richting de kennel zitten en laat de hond eerst even ruiken. Kijk de hond niet recht aan dit kan heel bedreigend overkomen omdat de hond jou nog helemaal niet kent. Lijn vervolgens de hond rustig aan aan een hele veilige riem. Gebruik het liefst zowel een halsband als een tuig met een politielijn (een lange lijn met verschillende verstel punten) zodat de hond niet per ongeluk los kan komen en kan vluchten.

Wees vooral zelf ook rustig en vraag niet veel van de hond. Neem hem rustig mee naar buiten en ga kort even lopen voor je de auto in stapt. Zo kan de hond even een beetje snuffelen en tot rust komen en zijn behoefte doen.

Neem de hond bij je op de achterbank maar forceer hem niet om te knuffelen. De hond mag steun zoeken bij jou maar hoeft dit niet te doen. Hij kent je immers pas een paar minuten. Voor je vertrekt kan je de hond eventueel wat rescue geven op een snoepje, als hij dit wil aannemen. Doe hier dan twee druppeltjes op.

Ga voor je naar binnen gaat liefst nog even op een rustige plaats wat langer wandelen en geef de hond de tijd om uitgebreid te snuffelen en zijn ding te doen en vraag niks van hem.

Neem de hond nu mee naar binnen en neem hem nog aangelijnd direct mee naar de ruimte waar je wil dat de hond verblijft en laat hem hier rustig snuffelen terwijl jij er rustig bij gaat zitten.

Als er meerdere gezinsleden zijn instrueer deze dan eerst even niet te veel aandacht aan de hond te besteden tot de hond uit zichzelf kennis komt maken. Dan kunnen ze de hond eventueel wat lekkers geven maar verwacht niet te veel van de hond en laat hem liever de eerste dag gewoon even met rust.

Instrueer kinderen altijd dat ze niet op de plaats van de hond mogen komen. Die plaats is van de hond en ook als de hond op zijn plaats ligt laat iedereen hem met rust!

Later is het natuurlijk belangrijk dat juist het hele gezin overal bij betrokken wordt om de band met de hond op te bouwen.

Denk in het geval van het adopteren van een buitenlandse hond extra aan het vertrouwen en de veiligheid die je de hond moet bieden zodat hij zijn trauma’s kan overwinnen en hier een heel nieuw vrolijk leven kan beginnen. Wees duidelijk, consequent en heel liefdevol!

Meer vragen of liever persoonlijke hulp bij het introduceren van een hond uit het buitenland? Mail vrijblijvend naar info@hondengeluk.nl

Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Vaak krijg ik de vraag van mensen, hoe komt het dat mijn hond naar de ene hond blaft en naar de andere niet of waarom springt mijn hond tegen de ene persoon op en de andere niet.

Dan vraag ik jou? Reageer jij op iedereen hetzelfde? Vind jij iedereen even relaxed en gezellig? Grote kans van niet. Logisch ook want iedereen heeft een ander karakter en andere omgangsmanieren, met de een klikt het meteen bij de ander moet je even wennen en met sommige mensen wordt het nooit wat.

Lees meer
Samen wandelen

Samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken. Naar mijn idee is het doel van de hond uitlaten: samen met de hond wandelen, samen een band opbouwen.

Lees meer
Verlatingsangst

Verlatingsangst

Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”. Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.
In dit artikel zullen beide aan bod komen, zowel verlatingsangst als slecht alleen kunnen zijn.

Lees meer
Aangelijnd snuffelen en spelen

Aangelijnd snuffelen en spelen

Waarom ik honden (kort)aangelijnd laten snuffelen en spelen nooit een goed idee vind?
We willen allemaal zo graag dat onze honden sociaal contact hebben met andere honden. Maar soms doen we onze honden hier helemaal geen plezier mee.

Lees meer
Bewustzijn tijdens het wandelen

Bewustzijn tijdens het wandelen

Ben jij je bewust van hoe je je voelt als je met je hond aan het wandelen bent?

In deze drukke maatschappij hebben we vaak weinig tijd om stil te staan bij hele gewone dingen zoals bijvoorbeeld: “hoe voelen we ons nu eigenlijk”.
Terwijl dit nu juist zo iets belangrijks is. Door je bewust te zijn van jezelf kan veel bereiken.

Lees meer
Is een hond iets voor mij?

Is een hond iets voor mij?

Je leven delen met een hond als maatje is fijn en dankbaar maar niet altijd even eenvoudig.
Lijkt het je heerlijk om een hond als maatje in huis te hebben? Lees dan dit artikel om alles uit te vinden over wat je moet weten voor je aan een hond begint.

Lees meer
Een oververmoeide hond

Een oververmoeide hond

Veel mensen vinden het heerlijk om hun hond de hele dag bij zich te hebben en te vermaken. Dit klinkt ook heel erg mooi maar kan het soms ook te veel zijn?
Ja, dat kan zeker. Zeker in grote gezinnen wordt er vaak overmatig met een hond gewandeld, geknuffeld en gespeeld.

Lees meer
Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?
Iedereen praat chinees tegen je, je begrijpt er niks van en dan worden ze ook nog eens boos op je…
Kan je je daar iets bij voorstellen? Mij lijkt het geen fijn gevoel in ieder geval.
En toch gebeurt dit dagelijks. Hoeveel mensen raken niet gefrustreerd omdat hun hond niet doet wat ze zeggen? En geef toe jij en ik hebben dat vast ook wel eens gedaan.

Lees meer
Het belang van een ontspannen lijn

Het belang van een ontspannen lijn

Misschien is het wel het de meest voorkomende frustratie bij hondeneigenaren… trekken aan de riem. Hoe groter en zwaarder de hond hoe meer het als probleem wordt ervaren maar het is eigenlijk in alle gevallen een groot probleem

Lees meer
9 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een pup

9 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een pup

Je vindt het leuk om met je handen met je puppy te spelen!
Laat dit nooit toe, je hond leert hierdoor dat het normaal is zijn tanden op mensenhuid te gebruiken. Eerst is dit misschien schattig maar als je wil voorkomen dat je hond ooit iemand zal bijten is het verstandig nooit je pup of hond -al is het speels- in je handen te laten bijten!
Wat je wel kan doen is een handpop gebruiken of je handen in een dik deken steken en zo je hond indirect wel in je handen laten bijten! Zo speel je wel zelf met je hond maar zal hij toch niet in jou bijten!

Lees meer
hondenpark in Antwerpen

hondenpark in Antwerpen

In Antwerpen heb je net als in Amerika omheinde hondenveldjes waar je met je hond mag lopen. Dit is handig en veilig want je hond kan niet weglopen, het maakt dus ook helemaal niet uit om je hond op te voeden voor veel mensen… Ze mogen nergens anders los en daar kunnen ze niet weg. Dus wat gebeurd er 9 van de 10 keer…? Mensen gaan op een bankje zitten en hun hond laat zichzelf uit.

Lees meer
gedragsproblemen oplossen met een bench

gedragsproblemen oplossen met een bench

Omdat de meeste benches van ijzer zijn en wij daardoor automatisch een gevangenis idee krijgen… voelt het voor ons als opsluiting en straffen van de hond om hem in een bench te laten.
Laten we daar eens anders naar kijken. Laten we de bench eens niet zien als een mini gevangenis voor je hond

Lees meer
8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

Je krijgt een lieve pup in huis en gaat meteen aan de slag met de opvoeden:
zindelijk maken, met andere honden socialiseren, zit, pootje geven, mee in de auto of in het openbaar vervoer etc… Maar er zijn een aantal punten die net zo belangrijk zijn en toch vaak over het hoofd gezien worden.

Lees meer
Verlatingsangst

Verlatingsangst

Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”. Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.

Lees meer
Geschiedenis golden retriever

Geschiedenis golden retriever

De Golden Retriever is ontstaan rond de 19e eeuw in Schotland. In die tijd was waterwild jagen een hele populaire sport onder de rijken. De honden die toen gebruikt werden om het neergeschoten wild op te halen, waren niet goed genoeg omdat ze niet ingezet konden worden bij zowel water als land.

Lees meer
samen wandelen

samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken.

Lees meer
De aanschaf van een tweede hond

De aanschaf van een tweede hond

Je wil graag een tweede hond erbij maar je bent bang dat het misschien niet goed gaat samen met de eerste hond? Je wil natuurlijk voorkomen dat het mis gaat! In dit artikel ga ik stap voor stap uitleggen wat je wel en niet moet doen bij het samenbrengen van twee honden.

Lees meer
Voernijd en bezitsagressie

Voernijd en bezitsagressie

Wat is bezitsagressie eigenlijk en wanneer is het een probleem als een hond zijn spullen of eten bewaakt?
Er is een verschil tussen bezitsagressie en voernijd. Als het om eten en of botjes gaat spreken we over voernijd en als het over spullen of mensen gaat spreken we over bezitsagressie

Lees meer