Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”.  Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.

In dit artikel zullen beide aan bod komen, zowel verlatingsangst als slecht alleen kunnen zijn.

Verlatingsangst

Een hond kan door verschillende redenen last hebben van verlatingsangst:

  • De hond is door zijn moeder verlaten geweest
  • De hond is extreem onzeker
  • De hond heeft een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel 
  • De hond is niet/slecht gesocialiseerd
  • De hond heeft een hele sterke band met zijn “familie” 
  • De hond heeft een traumatische ervaring gehad
  • Jij bent emotioneel teveel verbonden met je hond

Allereerst is het goed om er achter te komen of je weet waar de verlatingsangst van jouw hond vandaan komt. In sommige gevallen kan dit het makkelijker maken om aan de verlatingsangst te gaan werken. Komt de verlatingsangst bijvoorbeeld uit onzekerheid dan ga je in eerste instantie met die onzekerheid aan de slag.

Ga ook goed na bij jezelf of jij de hond in gedachten wel goed los kan laten, als jij emotioneel constant verbonden blijft met je hond dan voelt een hond dat en zal hij waarschijnlijk ook verbonden blijven met jou.

Om aan de verlatingsangst zelf te werken moet je hoe dan ook met veel geduld te werk gaan. Vaak lopen honden met verlatingsangst de hele dag achter hun baas aan of als het om een gezin gaat dan proberen ze nerveus de hele tijd iedereen van het gezin te checken. Het is dus belangrijk om in huis te beginnen met het werken aan de verlatingsangst. Probeer iets te vinden wat de hond erg lekker of leuk vindt. Geef de hond bijvoorbeeld een snuffelmat en kijk hoe ver je bij hem vandaan kunt gaan tot hij gestresst/nerveus raakt. Zet een stap terug tot waar hij comfortabel is en oefen dit regelmatig tot je steeds iets verder kunt gaan.

Je kunt indien mogelijk vragen of iemand de hond regelmatig wil meenemen om iets leuks te gaan doen, als dit lukt kan de hond jullie meer gaan loslaten en leren dat hij ook op zichzelf kan staan.

Slecht alleen kunnen zijn

Een hond die slecht alleen kan zijn is nerveus wanneer hij ergens in zijn eentje is. Dit uit zich meestal in plassen, niet slapen/rusten, slopen, blaffen, janken.

Een aantal oorzaken van slecht alleen kunnen zijn:

  • Slechte socialisatie
  • Teveel, te lang alleen geweest
  • Geen veilige plaats hebben in huis
  • Te veel ruimte hebben in huis
  • Verveling
  • Angst
  • Niet begrijpen wat er van hem verwacht wordt
  • Trauma
  • Verhuizing (verlies veilige omgeving)

 

Wanneer jij een hond als puppy krijgt dan kun je vanaf het begin af aan de pup laten wennen aan het feit dat hij af en toe alleen moet zijn. Alsnog kan een hond ook op latere leeftijd problemen met alleen zijn ontwikkelen.

Als jouw hond moeite heeft met alleen blijven is het belangrijk dat de hond een fijne veilige plaats in huis krijgt. Dit kan een bench zijn maar ook een kleinere afgesloten ruimte van het huis. Als je hond moeite heeft met geluiden om het huis heen zet dan zachtjes de radio aan zodat er constant wat achtergrondgeluid is.

Zorg dat je hond goed uitgelaten is voor je hem alleen laat en laat hem in eerste instantie samen met jou wennen aan de ruimte waar hij alleen gaat zijn. Ga samen bij de bench of in de ruimte zitten en speel daar met hem, knuffel daar, geef hem daar lekkere dingetjes en eventueel zelfs zijn maaltijd. Maak de “alleen zijn plek” zo fijn en normaal mogelijk. Ook al ga je niet weg is het goed de hond daar een aantal keer per dag te laten rusten zodat hij helemaal went aan de plek. Zorg dat deze plek nooit een strafhoek wordt.

Als de hond de plek helemaal “chill” vindt kun je hem er steeds langer alleen in laten.

Dan is er nog “verlatingsblijdschap”

Sommige mensen verwarren slecht alleen kunnen zijn met het geweldig vinden van alleen kunnen zijn. Deze honden halen de hele boel overhoop maar absoluut niet vanuit stress maar vanuit pure blijdschap. In dat geval is het ook goed de ruimte te verkleinen maar je zult de hond ook iets van mentale uitdaging moeten gaan bieden!

Goede mentale uitdaging voor honden is:

  • Hersenwerk
  • Speuren
  • Spelen
  • Behendigheid
  • balansoefeningen

Het belangrijkste bij verlatingsangst en slecht alleen kunnen zijn is een veilige plek. En vergeet niet: probeer zeker eerst goed te bepalen waar het “probleem” vandaan komt voor je het gaat proberen op te lossen.

Heb je toch hulp nodig? Of wil je meer weten? Mail gerust vrijblijvend naar info@hondengeluk.nl

Bied jij je hond voldoende kauw-momenten aan?

Bied jij je hond voldoende kauw-momenten aan?

Kauwen is heel natuurlijk gedrag voor honden en heeft enorm veel voordelen voor hun fysieke en mentale welzijn.  Het belang van kauwen moeten we niet onderschatten als het gaat om het geluk en de gezondheid van jouw hond.  Wel is het belangrijk dat je wanneer je jouw...

read more
Waarmee kan je je hond nou echt goed belonen?

Waarmee kan je je hond nou echt goed belonen?

Wordt mijn hond niet veel te dik als ik hem alsmaar met snoepjes beloon? En is het niet heel ongezond om je hond veel te belonen? Twee vragen die ik vaak krijg! En het antwoord hangt helemaal af van waarmee je je hond precies beloont! Wanneer jij gezonde beloningen...

read more
“Mijn hond heeft ZOVEEL aandacht nodig”

“Mijn hond heeft ZOVEEL aandacht nodig”

Vraagt jouw hond veel aandacht? Soms zit je er misschien echt niet op te wachten maar….. Draai het eens om: mijn hond GEEFT mij zoveel aandacht!    Hoe mooi is dat!!!   Er moet natuurlijk een balans zijn maar soms kan het zo waardevol zijn je gedachten om te...

read more
Verbinding heb je niet zomaar

Verbinding heb je niet zomaar

Verbinding heb je niet zomaar Succesvol op een welzijnsgerichte manier met je hond aan de slag gaan, kan bijna niet wanneer er geen verbinding is.  Je kunt dit vergelijken met het voeren van een telefoongesprek in een tunnel met zwak bereik of zelfs helemaal geen...

read more
Boodschap van de Hond aan de Mens – Spelen!

Boodschap van de Hond aan de Mens – Spelen!

Spelen kan ook betekenen ‘erop uit gaan’, samen dingen ondernemen, in contact met elkaar, samen zijn, wat het dan ook is! Ook dat is spelen. Het serieuze loslaten en in beweging komen met een lach op je gezicht!
Wauw, het is zoooo duidelijk te voelen ineens!
De hond wil Spelen!

read more
Dierbare herinnering

Dierbare herinnering

Je foto mooi afdrukken? promotiemateriaal nodig? Op de site van drukwerknodig kun je van alles kiezen, zowel particulier als bedrijfsmatig is het een super handige site met veel mogelijkheden. Als je iets niet begrijpt staan ze je snel en vriendelijk bij. Ik heb een hele prettige ervaring gehad en ben ook nog eens helemaal blij met het resultaat wat snel geleverd werd.

read more
Leuke fotoprints van je hond

Leuke fotoprints van je hond

Als hondeneigenaar hebben we (volgens mij) allemaal eindeloos veel foto’s van onze allerliefste maatjes. Mooie, schattige, grappige foto’s noem maar op!

Leuk al die foto’s van onze beste maatjes, maar uiteindelijk kijken we er al snel niet zo vaak meer naar en staan ze maar op een van onze apparaten.

read more
Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Waarom valt mijn hond uit naar de ene en niet naar de andere hond?

Vaak krijg ik de vraag van mensen, hoe komt het dat mijn hond naar de ene hond blaft en naar de andere niet of waarom springt mijn hond tegen de ene persoon op en de andere niet.

Dan vraag ik jou? Reageer jij op iedereen hetzelfde? Vind jij iedereen even relaxed en gezellig? Grote kans van niet. Logisch ook want iedereen heeft een ander karakter en andere omgangsmanieren, met de een klikt het meteen bij de ander moet je even wennen en met sommige mensen wordt het nooit wat.

read more
Samen wandelen

Samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken. Naar mijn idee is het doel van de hond uitlaten: samen met de hond wandelen, samen een band opbouwen.

read more
Verlatingsangst

Verlatingsangst

Wat is nu precies verlatingsangst bij honden? Een hond met verlatingsangst klampt zich vast aan één persoon of gezin en kan niet zonder zijn “familie”. Daarnaast hebben we ook honden die slecht alleen kunnen zijn.
In dit artikel zullen beide aan bod komen, zowel verlatingsangst als slecht alleen kunnen zijn.

read more
Aangelijnd snuffelen en spelen

Aangelijnd snuffelen en spelen

Waarom ik honden (kort)aangelijnd laten snuffelen en spelen nooit een goed idee vind?
We willen allemaal zo graag dat onze honden sociaal contact hebben met andere honden. Maar soms doen we onze honden hier helemaal geen plezier mee.

read more
Bewustzijn tijdens het wandelen

Bewustzijn tijdens het wandelen

Ben jij je bewust van hoe je je voelt als je met je hond aan het wandelen bent?

In deze drukke maatschappij hebben we vaak weinig tijd om stil te staan bij hele gewone dingen zoals bijvoorbeeld: “hoe voelen we ons nu eigenlijk”.
Terwijl dit nu juist zo iets belangrijks is. Door je bewust te zijn van jezelf kan veel bereiken.

read more
Is een hond iets voor mij?

Is een hond iets voor mij?

Je leven delen met een hond als maatje is fijn en dankbaar maar niet altijd even eenvoudig.
Lijkt het je heerlijk om een hond als maatje in huis te hebben? Lees dan dit artikel om alles uit te vinden over wat je moet weten voor je aan een hond begint.

read more
Een oververmoeide hond

Een oververmoeide hond

Veel mensen vinden het heerlijk om hun hond de hele dag bij zich te hebben en te vermaken. Dit klinkt ook heel erg mooi maar kan het soms ook te veel zijn?
Ja, dat kan zeker. Zeker in grote gezinnen wordt er vaak overmatig met een hond gewandeld, geknuffeld en gespeeld.

read more
Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?

Welke taal spreek jij tegen je hond?
Iedereen praat chinees tegen je, je begrijpt er niks van en dan worden ze ook nog eens boos op je…
Kan je je daar iets bij voorstellen? Mij lijkt het geen fijn gevoel in ieder geval.
En toch gebeurt dit dagelijks. Hoeveel mensen raken niet gefrustreerd omdat hun hond niet doet wat ze zeggen? En geef toe jij en ik hebben dat vast ook wel eens gedaan.

read more
Het belang van een ontspannen lijn

Het belang van een ontspannen lijn

Misschien is het wel het de meest voorkomende frustratie bij hondeneigenaren… trekken aan de riem. Hoe groter en zwaarder de hond hoe meer het als probleem wordt ervaren maar het is eigenlijk in alle gevallen een groot probleem

read more
9 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een pup

9 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een pup

Je vindt het leuk om met je handen met je puppy te spelen!
Laat dit nooit toe, je hond leert hierdoor dat het normaal is zijn tanden op mensenhuid te gebruiken. Eerst is dit misschien schattig maar als je wil voorkomen dat je hond ooit iemand zal bijten is het verstandig nooit je pup of hond -al is het speels- in je handen te laten bijten!
Wat je wel kan doen is een handpop gebruiken of je handen in een dik deken steken en zo je hond indirect wel in je handen laten bijten! Zo speel je wel zelf met je hond maar zal hij toch niet in jou bijten!

read more
hondenpark in Antwerpen

hondenpark in Antwerpen

In Antwerpen heb je net als in Amerika omheinde hondenveldjes waar je met je hond mag lopen. Dit is handig en veilig want je hond kan niet weglopen, het maakt dus ook helemaal niet uit om je hond op te voeden voor veel mensen… Ze mogen nergens anders los en daar kunnen ze niet weg. Dus wat gebeurd er 9 van de 10 keer…? Mensen gaan op een bankje zitten en hun hond laat zichzelf uit.

read more
gedragsproblemen oplossen met een bench

gedragsproblemen oplossen met een bench

Omdat de meeste benches van ijzer zijn en wij daardoor automatisch een gevangenis idee krijgen… voelt het voor ons als opsluiting en straffen van de hond om hem in een bench te laten.
Laten we daar eens anders naar kijken. Laten we de bench eens niet zien als een mini gevangenis voor je hond

read more
8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

8 aandachtspunten bij het opvoeden van je pup

Je krijgt een lieve pup in huis en gaat meteen aan de slag met de opvoeden:
zindelijk maken, met andere honden socialiseren, zit, pootje geven, mee in de auto of in het openbaar vervoer etc… Maar er zijn een aantal punten die net zo belangrijk zijn en toch vaak over het hoofd gezien worden.

read more
Geschiedenis golden retriever

Geschiedenis golden retriever

De Golden Retriever is ontstaan rond de 19e eeuw in Schotland. In die tijd was waterwild jagen een hele populaire sport onder de rijken. De honden die toen gebruikt werden om het neergeschoten wild op te halen, waren niet goed genoeg omdat ze niet ingezet konden worden bij zowel water als land.

read more
samen wandelen

samen wandelen

“Ik ga de hond uitlaten.” Vast iets wat u als u zelf een hond heeft al veel gezegd heeft. Gaat u de hond uitlaten of… gaat de hond u uitlaten? Eigenlijk vind ik geen van beide fijn klinken.

read more
De aanschaf van een tweede hond

De aanschaf van een tweede hond

Je wil graag een tweede hond erbij maar je bent bang dat het misschien niet goed gaat samen met de eerste hond? Je wil natuurlijk voorkomen dat het mis gaat! In dit artikel ga ik stap voor stap uitleggen wat je wel en niet moet doen bij het samenbrengen van twee honden.

read more
Voernijd en bezitsagressie

Voernijd en bezitsagressie

Wat is bezitsagressie eigenlijk en wanneer is het een probleem als een hond zijn spullen of eten bewaakt?
Er is een verschil tussen bezitsagressie en voernijd. Als het om eten en of botjes gaat spreken we over voernijd en als het over spullen of mensen gaat spreken we over bezitsagressie

read more