9 veelgemaakte fouten bij de opvoeding van je pup (en hoe je ze voorkomt)

Pup bijten 9 meest gemaakte fouten bij opvoeding

Maak jij fouten bij de opvoeding van je pup?

Bij het opvoeden van een pup komt veel kijken, en het is heel normaal dat je af en toe fouten maakt, dat doet elke hondeneigenaar. Maar wist je dat veel gedragsproblemen op latere leeftijd voortkomen uit dingen die in de puppytijd zijn misgegaan?

Beter voorkomen dan oplossen

Voorkomen is bijna altijd makkelijker dan oplossen. Daarom is het zo waardevol om te weten welke fouten vaak gemaakt worden, zodat jij ze kunt herkennen én voorkomen.

In dit artikel lees je 9 veelvoorkomende valkuilen bij het opvoeden van een pup en hoe jij het wél goed kunt aanpakken.

1. Je vindt het leuk om met je handen met je puppy te spelen!

Laat dit nooit toe, je hond leert hierdoor dat het normaal is zijn tanden op mensenhuid te gebruiken. Eerst is dit misschien schattig maar als je wil voorkomen dat je hond ooit iemand zal bijten is het verstandig nooit je pup of hond -al is het speels- in je handen te laten bijten!

Wat je wel kan doen is een handpop gebruiken of je handen in een dik deken steken en zo je hond indirect wel in je handen laten bijten! Zo speel je wel zelf met je hond maar zal hij toch niet in jou bijten!

Ben je je pup aan het aaien en bijt hij dan in je handen? Trek dan niet terug maar bevries (ontspannen)je handen en kijk niet meer naar je pup tot deze stopt met in je handen bijten en ga dan weer verder met aaien. Gaat je hond te ver, loop dan weg. Je kan ook even kort “au” gillen als je pup je bijt!

Het is heel belangrijk te beseffen dat het bijten van puppy’s normaal is, puppy’s ontdekken de wereld met hun kleine scherpe tandjes. Express met je handen spelen en de pup in jou laten bijten is geen goed idee. Je zult echter niet kunnen voorkomen dat je pup nooit zijn tandjes in jou zet! Onder aan dit artikel vind je een gratis download voor het afleren van puppybijten op een welzijnsgerichte manier. 

Daarnaast is happen/bijten ook communicatie om bijvoorbeeld aan te geven dat de pup iets niet fijn vind of ergens pijn heeft. (meer leren check lichaamstaal cursus)

🐾 Puppy bijt in gezicht?

Dit is vaak speels bedoeld, maar moet serieus genomen worden.
Wanneer de pup naar je gezicht gaat happen is er waarschijnlijk teveel opwinding. Ga terug naar rust en voorkom dat jouw pup in de gelegenheid is naar je gezicht te happen.

Gratis hondentraining een hond die echt goed luistert

2. Je gaat naar buiten om je puppy te laten plassen en direct weer naar binnen

Dit is niet zo verstandig want er kunnen hierdoor twee dingen gebeuren. Je pup wil langer buiten blijven dus gaat het plassen uitstellen om maar langer buiten te zijn. Of je pup vindt het buiten spannend en zal dus zo snel mogelijk plassen om maar snel weer naar binnen te mogen.

Het is dus slim om nadat je pup zijn behoefte gedaan heeft nog een heel klein stukje te lopen! Of wanneer jouw pup het heel spannend vindt eerst te kiezen voor een veiligere plek om de pup zijn of haar behoefte te laten doen zoals de tuin of het balkon.

Puppy opvoeden puppycursus

3. Tijdens het trainen gebruik je altijd dezelfde soort beloning.

Wissel tijdens het trainen eens van beloning. Beloon soms met een speeltje en met verschillende soorten snoepjes en brokjes. Zo blijft trainen leuker en uitdagender voor je puppy!

4. Je puppy springt op en je zegt: “nee niet springen” en je duwt hem weg.

Door dit te doen bevestig je alleen maar zijn gedrag. Door tegen hem te praten, naar hem te kijken en hem ook nog eens aan te raken geef je je pup alleen maar bevestiging voor het springen. Je pup springt tegen je op om in je gezicht te kunnen likken (als teken van deemoedigheid). Hier kan je pup uiteraard niet bij dus springt hij op om zo dichtbij mogelijk te komen!

Je kan beter voorkomen dat je pup springt door al door je knieën te gaan voor hij kan springen. Als je te laat bent en je pup springt toch, besteed dan helemaal geen aandacht daar aan. Niet naar je pup kijken, niks tegen je pup zeggen en hem niet aanraken.

Daarnaast is het verstandig het echt te gaan oefenen. Zodat je pup leert dat laag blijven veel leuker is dan springen. (binnenkort kan je lezen hoe je dit doet)

🐾 Hoe krijg je een puppy rustig?

Door voorspelbaar te reageren en niet op de opwinding in te gaan. Zak door je knieën voordat hij springt, of negeer hem volledig als je te laat bent.

Puppy’s reageren ook op jouw energie en leren snel wanneer ze ergens aandacht voor krijgen. probeer zelf dus ook rustig te blijven en beloon je puppy als hij rustig is.

5. Je gaat niet vaak genoeg naar buiten

Een ongelukje hoort erbij. Maar vaak is het te voorkomen. De momenten waarop je pup sowieso moet plassen zijn:

  • Na het slapen
  • Na het eten en drinken
  • Na het spelen
  • Afhankelijk van hoe zindelijk de pup is, en paar keer ‘s nachts

Door de voorkomen dat je pup ongelukjes heeft is je pup het snelste zindelijk te maken.

6. Je wordt boos of geïrriteerd want je pup heeft toch wéér in huis geplast.

Boos worden heeft totaal geen zin. Je hebt nu eenmaal voor een pup gekozen en het zindelijk maken hoort erbij. Bij de ene pup gaat dit sneller dan bij de andere. Kortom… Heb geduld!

Boos worden kan er alleen maar voor zorgen dat de pup bang voor jou wordt en steeds stiekem binnen zijn behoefte zal doen.  Boos worden omwille van binnen poepen of plassen is hoe dan ook onterecht. Tenzij je boos wordt op jezelf omdat je te lang gewacht hebt met je pup naar buiten brengen 😉

Puppy likt ander puppy

7. Je bent de hele dag achter je pup aan aan het lopen om te zorgen dat hij niks sloopt.

Als je dat doet ben je hem eigenlijk de hele dag op het verkeerde moment aandacht aan het geven. Je pup zal snel leren dat hij aandacht krijgt als hij iets stouts doet. Al is dit negatieve aandacht, het is beter dan niks.

Zorg dus dat je veel leuke momenten met je pup doorbrengt zodat je pup leert dat hij gewoon aandacht krijgt en hij hier niet perse iets stouts voor moet ondernemen.

“Beloon wat je wél wil in plaats van te straffen wat je niet wil!”

8. Je vergeet te belonen als het goed gaat.

Je kan beter de hele dag achter je pup aan gaan lopen om elke keer te belonen wanneer hij iets doet wat je wel wil ;). Nee, dat is natuurlijk overdreven maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel.

Zie je je pup rustig naar zijn plaats lopen om rustig te gaan liggen, loop dan even naar hem toe en spreek hem wat bemoedigende woorden toe. Aai hem eventueel even of geef zelfs wat lekkers. Doe dit niet opgewonden want dan is uw pup natuurlijk meteen weer wakker en druk!

🐾 Puppy oververmoeid?

Oververmoeide pups kunnen druk gedrag vertonen en bijterig worden. Door rustig gedrag actief te belonen, help je je pup sneller in balans te komen.

9. Eerst mocht je pup op de bank, maar nu eigenlijk niet meer!

Bedenk goed van te voren wat wel en niet mag! Door duidelijk en voorspelbaar te zijn wordt de wereld een veilige plek voor uw hond. Zorg ook dat het hele gezin de regels voor de hond kent zodat de hond niet in de war raakt. Je kan beter eerst dingen niet toelaten en later eventueel wel dan andersom. Maar nog beter is het als het altijd hetzelfde blijft vanaf het begin.

🐾 Pup springt van de bank?

Ten eerste moet het duidelijk zijn of de pup überhaupt op de bank mag, ook is het gevaarlijk voor zijn gewrichten. Maak een duidelijke ‘wel of niet’-regel en leer je pup eventueel via een opstapje netjes af te stappen.

 

 

Het mooie is dat een hond  je elke dag weer een nieuwe kans geeft! Dus herken je jezelf in dit artikel? Niet getreurd. Gewoon vanaf nu weer positief van start gaan! Ben je trouwens benieuwd naar hoe je een hond trainen in zijn werk gaat, dan kan je in het artikel “Hoe train je een hond” alle informatie vinden die je nodig hebt!

Hieronder vind je speciaal voor jou een minigids over hoe je het bijten van je pup kan afleren! Heb je daarna toch nog vragen, neem contact op voor 1-op-1 begeleiding op maat!

Puppy bijten afleren

Geschreven door: Jorine

Als hondentrainer met meer dan 10 jaar ervaring deel ik mijn passie voor honden. Deze fascinatie begon al in mijn jeugd en is uitgegroeid tot Hond&Geluk waarin ik zowel honden als hun eigenaren begeleid.

januari 27, 2020

E-book-puberteit
Socials hondentraining instagram facebook youtube Hond&Geluk

Ook interessant…

Mag een hond komkommer?

Mag een hond komkommer?

Mag een hond komkommer eten? Ja, een hond mag komkommer eten! Komkommer is een een hele gezonde caloriearme snack. Wel...